80 let! Tolik času uplynulo od okamžiku, kdy po prázdninách roku 1940 začal v Mladém hlasateli vycházet na pokračování román Jaroslava Foglara Záhada hlavolamu. Po sedmi měsících dospěla Záhada ke svému rozuzlení a vznikl tak fenomén, který nemá v české dětské literatuře obdoby. Za skoro století se knihy prodalo více než půl milionu výtisků a pátrání Rychlých šípů po osudu a tajemství neproniknutelného hlavolamu ježek v kleci v prostředí staré čtvrti zvané Stínadla se stalo synonymem pro společně sdílená dobrodružství a objevování.

Skautská nadace Jaroslava Foglara, která spravuje dědictví a odkaz spisovatele, si toto výročí nyní připomíná řadou aktivit. První je projekt na pomezí venkovní výstavy a rodinné hry nazvané Záhada hlavolamu 80 let.

Již od 8. prosince se mohou malí i velcí vydat po stopách Rychlých šípů do křivolakých uliček pražského Starého Města, předobrazu Stínadel, a pátrat po předmětech spojených se stínadelskou trilogií. “Věříme, že tato aktivita pomůže rodičům s dětmi prožít venku smysluplně a dobrodružně, ale zároveň bezpečně, společný čas,” říká na úvod Pavel Trantina, předseda správní rady Skautské nadace. 

“Za okny, ve výlohách či průjezdech Starého Města najdete ježka v kleci, létající kolo, Široka, Rychlé šípy, TAM-TAM, žlutý špendlík, deník Jana Tleskače, plán na létající kolo, vontskou kroniku a mnohé další,” vyjmenovává Roman Šantora ze Skautské nadace. Celkem dvacet pět artefaktů je rozmístěno v uličkách a zákoutích mezi Revoluční ulicí a Národní třídou do 8. března příštího roku. “Pátrat po nich můžete na vlastní pěst, ale lepší je za pomoci herního deníku, který vás navede a místa upřesní. Navíc k nim přidá legendu a úkoly, za jejichž vyřešení můžete vyhrát dobrodružné odměny,” dodává Roman Šantora. 

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea v Praze Akce v MČ Praha

Podobné akce

26duben pátek 18:00

Do romantického parku Na Cibulce

, Na tramvajové zastávce Poštovka Ostatní

27duben sobota 10:00

Automobilové klenoty

, Galerie Golf Hostivař Výstava

28duben neděle 13:00

Horním Novým Městem ve stopách Sedmikostelí

, Před kostelem Nanebevzetí Panny Marie a sv. Karla Velikého v Praze na Karlově, Ke Karlovu 453/1 Ostatní

Ubytování v okolí akce Záhada hlavolamu

The Golden Wheel HotelPraha (336 metrů)

Restaurant a hotel NebozízekPraha (1 032 metrů)

ValentinskaPraha (1 148 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Katedrála sv. Víta Katedrála sv. Víta Praha 1 (128 m)
Pražský hrad Pražský hrad Praha 1 (175 m)
Café Savoy Café Savoy Praha 5 (1 197 m)