Fakescape – unikni fake news

Fakescape – unikni fake news

Adresa:

Praha 1, Václavské náměstí 68

Termín: 18.10.2019 31.1.2020
Vstupné:

40 Kč/osoba, 3 osoby pedagogického doprovodu jsou zdarma

18říj - 31led celý den

Žánr: ostatní akce


Víte, že od roku 2000 používají Češi ve svém mluveném jazyku slovo „média“ častěji než „noviny“? Co to znamená? Asi tolik, že přišla doba, kdy se vedle tisku, rozhlasu a televize (stará média) stala také internetová (nová) média – zpravodajské servery a sociální sítě – místem, kde lidé běžně hledají aktuální informace. To má ale i svá úskalí. Především je těžké v přemíře informací rozlišit, co je pravda, polopravda a co lež. Labyrint informací a také bohužel dezinformací je náš problém.

Projekt Fakescape, jehož autorem je studentská organizace Fakescape, učí studenty středních škol kriticky přemýšlet o informacích, které denně čtou a sdílí na sociálních sítích. Projekt „Fakescape – unikni fake news“ je moderní formou pojatá hra vystavená na principech šifrovačky a únikovky. Rozvíjí kritické myšlení a schopnost odhalovat, co je pravda a co fake news. Ve skupinách po 4–6 se hráči stanou novináři a přenesou se v čase do roku 2028. Jejich úkolem bude odhalit padoucha – kandidáta na prezidenta, který nejvíce používá dezinformace ve formě cílených fake news. Cílem hry je odhalit kandidáta, v co nejkratším čase a porazit ostatní skupiny – „konkurenční redakce“. Na hru naváže reflexe jednotlivých úkolů, v níž se zaměříme i na konkrétní případy zneužívání  fake news a na to, jak se nenechat napálit.

Výukový program je zdarma, účast na něm je podmíněna rezervací termínu a zakoupením studentské vstupenky do Historické budovy Národního muzea v Praze v den konání programu. Vstupné do muzea činí 40 Kč/osoba, 3 osoby pedagogického doprovodu jsou zdarma. Cena vstupného zahrnuje návštěvu výstavy Labyrint informací a ráj tisku před vzdělávacím programem a opravňuje ke vstupu do dalších prostor a výstav v objektu (s výjimkou prohlídky kupole Národního muzea a vstupu na výstavu Tutanchamon RealExperience).

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Kulturní centra - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Fakescape – unikni...

Royal Court ApartmentsPraha (603 metrů)

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (918 metrů)

Royal Court HotelPraha (977 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Prašná brána Prašná brána Praha 1 (889 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (851 m)