Aida

Aida

Adresa:

Praha 1, Národní 1

Termín: 2.3.2018
Vstupné:

260 Kč – 1 420 Kč

2březen středa 19:00

Žánr: divadloopera


K otevření Suezského kanálu si egyptský vicekrál Ismail Paša objednal operu u skladatele, jehož Rigoletto zahajoval roku 1869 otevření operního domu v Káhiře. Giuseppe Verdi věnoval přípravě velkou péči a vypravil se i do Egypta, aby získal vlastní představu o této zemi. V Miláně si nechal vyrobit podle svých údajů i staroegyptsky tvarované trubky, tzv. aidovky. Operu dokončil Verdi až po otevření Suezského průplavu (17. 11. 1869), premiéra se uskutečnila 24. 12. 1871 v Teatro del’Opera v Káhiře.

Dramatický náboj příběhu etiopské princezny Aidy a egyptského válečníka Radama vyrůstá z vnitřního sváru ženy, která se musí rozhodnout mezi věrností své vlasti a láskou k muži, který patří k utlačovatelům jejího národa. Mezi láskou a povinností se ocitne i Radames, když nakonec kvůli Aidě zradí svou zem.

Premiéra současné inscenace se uskutečnila roku 1994. Známý egyptský malíř Hafíz Abdel Farghali se postaral o nefalšovaný egyptský kolorit scény, která se spolu s dekorativními kostýmy Josefa Jelínka zasloužila o vznik jednoho z nejúspěšnějších představení souboru. Inscenace se setkala s velkým ohlasem i při dvou turné Státní opery Praha po Japonsku – v roce 2001 v roli Radama vystoupil umělec světového formátu José Cura, a v roce 2005 s naším souborem hostovala Maria Guleghina.

Opera je nastudována v italském originále a v představení jsou použity české a anglické titulky.

Fotografové inscenace: Oldřich Pernica, Daniel Jäger

Délka představení: 2 hodiny 45 minut s 1 přestávkou

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Divadla - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Aida

Tyn Yard ResidencePraha (962 metrů)

Royal Court ApartmentsPraha (1 083 metrů)

Žižkovská televizní věžPraha (1 173 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Prašná brána Prašná brána Praha 1 (681 m)
Pražský Orloj Pražský Orloj Praha 1 (1 105 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (1 171 m)