Jiná perspektiva: Architektonické soutěže versus přímé zakázky

Jiná perspektiva: Architektonické soutěže versus přímé zakázky

Adresa:

Praha 3, Vyšehradská 2075/51

Termín: 7.6.2018
Vstupné:

100/80,-

7červen čtvrtek 19:30

Žánr: ostatní akcepřednášky architektura


Jak se staví projekty ve Švýcarsku a Rakousku? Jak se navzájem ovlivňuje a doplňuje městská výstavba se soukromou? Nejen o tom budou ve čtvrtek 7. června v pražském centru CAMP mluvit architekti ze studií Buchner Bründler Architekten a Querkraft architekten. Přednáška, která bude tlumočena do češtiny, zakončí jarní cyklus Jiná perspektiva, jenž pořádá spolek KRUH.

Aktivní účast v soutěžích i přímé zakázky soukromých staveb jsou součástí každodenní práce architektů po celém světě. Jak se mění přístup k navrhování dle zakázky? „Účast v soutěžích bereme jako výzkumnou část naší praxe, během níž experimentujeme s novými způsoby použití materiálů, objevujeme nové možnosti současných konstrukcí a rozvíjíme své typologické znalosti,“ říká k tématu Andreas Bründler, jehož kancelář sídlí v Basileji. Přednáška Andrease Bründlera bude sledovat vlivy a vzájemné působení soukromé a veřejné oblasti, malých zakázek a městských projektů.

Studio Buchner Bründler Architekten má ve svém portfoliu mimo jiné Švýcarský pavilon pro šanghajské EXPO 2010, který pojali jako interakci mezi městem a venkovem, technikou a přírodou. Zatímco uvnitř stavby se na rampách, připomínajících městské prostředí s rušnými silnicemi, nacházela řada výstavních ploch, venkovní část, především pak střecha pokrytá zelení, odkazovala na švýcarskou přírodu. Dalším významným projektem studia je Volta Centre v Basileji, multifunkční budova, která je citlivě zasazena do svého prostředí. „Ústředním tématem naší práce na Volta Centre bylo uvažování o městě jako o vystavěném tvaru a živoucím organismu. Práce v městském prostoru vyžaduje kontextové uvažování, a tak jsme k projektu přistupovali,“ doplňuje Andreas Bründler.

Druhým zahraničním hostem, který přijede na červnovou přednášku, bude Clemens Russ z rakouského ateliéru Querkraft architekten. Ten založili v roce 1998 Jakob Dunkl, Gerd Erhartt, Peter Sappa Michael Zinner, absolventi Technické univerzity ve Vídni. Jejich portfolio zahrnuje široké spektrum staveb od průmyslových objektů přes administrativní budovy, obchody až po rodinné domy a stavby pro levné bydlení. Jejich projekty jsou často oceňovány v architektonických soutěžích. V roce 2002 obdrželi rakouskou architektonickou cenu Bauherrenpreis, v roce 2004 prestižní britskou cenu pro mladé evropské architekty „Young Architect of the Year“; a v roce 2016 Cenu města Vídně. Ateliér zastupoval Rakousko v roce 2004 na Bienále v Benátkách.

Červnová přednáška zakončí jarní cyklus Jiná perspektiva. „Po letní pauze budeme opět v přednáškovém cyklu pokračovat. V říjnu naše pozvání přijal německý architekt prof. Hans Kollhoff, jehož přednáška se uskuteční v rámci festivalu Den architektury. Během dalších měsíců Prahu navštíví například francouzský architekt Rudy Ricciotti nebo Alberto Veiga ze španělského ateliéru Barozzi Veiga,“ zve na další program Marcela Steinbachová, zakladatelka spolku KRUH.

Více informací k červnové přednášce naleznete na www.kruh.info. Přednáška proběhne 7. června od 19.30 hodin v němčině se simultánním tlumočením, cena lístku je 80 Kč pro studenty a 100 Kč pro dospělé. Přednáška se uskuteční ve spolupráci s Rakouským kulturním fórem v Praze.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Kulturní centra - Praha 3 Akce v MČ Praha 3

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Jiná perspektiva:...

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (506 metrů)

Royal Court ApartmentsPraha (910 metrů)

Royal Court HotelPraha (910 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Národní divadlo Národní divadlo Praha 1 (991 m)
Hermitage Hotel Prague Hermitage Hotel Prague Praha 2 (572 m)