Tomáš Palucha - Orient

Tomáš Palucha - Orient

Adresa:

Pardubice, Svaté Anežky České 29

Termín: 5.6.2020
Vstupné:

120,-

5červen pátek 20:00

Žánr: koncerty

Umělci: Tomáš Palucha


Hudba jako magie, zvuková alchymie, která posluchače očaruje a nepustí. Tak lze letmo popsat hudbu kapely Tomáš Palucha, jenž společně s temně-popovými Orient přetnou nucenou koncertní pauzu v pardubickém Divadle 29. A začátek to je v podání pořádajícího Divadla 29 a MENU velmi slibný, neboť obě uskupení patří mezi oceňované a zásadní kapely současné české klubové scény.

Proměnlivá kapela složená z muzikantů kolem ústřední dvojice Jana Tomáše a Libora Paluchy (mj. Lvmen, Mother, Kovadlina), je projekt vzešlý z prostředí české hardcore scény, hudebně ovšem odvrácený od hlučných kytar směrem k nedořčeným vyprávěním a atmosférickým instrumentálním plochám inspirovaných post-rockem, ambientem i raným krautrockem. Hudba, která se vymyká škatulkám, staví hlavně na jemné souhře dvou kytar a obejde se až na výjimky bez zpěvu. Na koncertech ji pro její obrazotvornost příznačně doprovází nejen projekce, ale také multiinstrumentalista Tomáš Vondra (Orient) a bubeník Zdeněk Jurčík (mj. Priessnitz, Kovadlina).

Kapela má na svém kontě několik ceněných releasů. Především LP Guru (Silver Rocket / album roku 2016 podle Radia Wave), je postavená mimo jiné na četných hudebních hostech. Zatím poslední ucelenější album Čaro (Day After Records / nominovaná na desku roku v hudebních cenách Vinyla a Apollo) je nahrávkou vzešlou mimo jiné z kytarových riffů a hudebních motivů, které Jan a Libor hráli jako živý doprovod k projekcím švédského němého filmu o čarodějnictví z 20. let minulého století – Häxan.

Žižkovští Orient od začátku kráčejí po těch méně osvětlených a nebezpečnějších hudebních cestách. Neortodoxním přístupem k tvorbě již dávno překonali svoji původní,veskrze synth-popovou, tvář. Posluchačsky přístupná, citlivá práce s elektronikou, postavená na současných beatech, výrazných melodiích, ambientní atmosféře a melancholickém zpěvu je zdánlivě pryč. Orient to vždycky táhlo spíš k experimentům a do špinavějších koutů hudebního spektra. Na debutovém albu „V" se to jednoznačně potvrdilo. Mnohovrstevné náročnější kompozice umě skrývají svůj půvab i melodie v zcela nečekaných souvislostech. Pro tuto desku je charakteristická i změna instrumentace kapely. Zakládající dvojice Lukáš Polák a Tomáš Vondra (mj. Tomáš Palucha, Bahratal) přizvali další členy a rozšířili sestavu o rytmickou sekci, kterou aktuálně tvoří také Jakub Šponer (mj. Market) a Patrik Šafránek. Skladby tak již nejsou čistě elektronické, daleko více proměňují svou podobu i strukturu a nikdy nevíte, kam vás zavedou příště. Psychedelie města v internetovém věku má jméno Orient.

Hudba Tomáš Palucha staví na precizní souhře dvou minimalisticky pojatých kytarových linek, z nichž ale roste mocná zvuková stavba. Hypnotický účinek, který kapela dovede jen coby duo navodit, je místy zcela nečekaný.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Pardubice Akce v obci Pardubice

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Tomáš Palucha - Orient

Ubytování U PalukůChrudim (9.8 km)

Residence ArxChrudim (10.1 km)

Restaurace Evergreen Nové AdalbertinumHradec Králové (19.3 km)