Od 20. listopadu 2015 máte jedinečnou příležitost si ve Vlastivědném muzeu v Olomouci prohlédnout stálou výstavu obra Josefa Drásala.

Vlastivědnému muzeum v Olomouci, ve spolupráci se senátorem za Olomoucký kraj,Ing. Martinem Tesaříkem, dále za podpory svého zřizovatele, Olomouckého kraje a díky veřejné sbírce, se podařilo zachránit unikátní hanácký kroj největšího historicky známého Hanáka Josefa Drásala (1841‒1886), který se nacházel v havarijním stavu.

Náklady na restaurování Drásalova kroje a výrobu kopií jeho košile, vesty a kalhot byly předběžně vyčísleny na 78.600 Kč. Díky sponzorům a dalším dárcům, kteří na tento účel přispěli, se čistý výtěžek sbírky Oblečme obra Drásala zastavil až na 87.609 Kč. Mezi největší dárce patří město Olomouc (10.000 Kč), firma A. W., s. r. o., z Loštic (10.000 Kč), města Holešov (5.000 Kč), Uničov (3.000 Kč) a Pivovar Litovel, a. s. (3.000 Kč). Sbírka oslovila i řadu drobných dárců; jen pohlednic s obrem Drásalem se prodalo 716 kusů.

Iniciátor sbírky, senátor Ing. Martin Tesařík, spolu se svou rodinou a přáteli přispěl na tento bohulibý účel celkovou částkou zhruba 30.000 Kč.

Na výstavě si budete moci prohlédnout figurínu Josefa Drásala oblečenou do kopie hanáckého kroje, ale také samozřejmě i samotný originál tohoto kroje a další zajímavosti vztahující se jak k samotnému Drásalovu kroji, tak i k místu kde žil.

Galerie a muzea - Olomouc Akce v obci Olomouc

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Obr Drásal - stálá...

Restaurace ARIGONEOlomouc (269 metrů)

Theresian Hotel & SpaOlomouc (820 metrů)

Theatre HotelOlomouc (2.3 km)