Oslavy vzniku republiky v Šumperku

Adresa:

Šumperk

Termín: 25.10.2018
Vstupné:

zdarma

Žánr: ostatní akceslavnosti historie koncert výstava zdarma


Město Šumperk si 25. října 2018 symbolicky připomene významné výročí – sto let od založení samostatného československého státu. V rámci těchto oslav proběhne odhalení nové pamětní desky československým vojákům, setkání u památníku Tomáše G. Masaryka a tradiční koncert Moravské filharmonie Olomouc. Mezi doprovodné akce se zařadí venkovní putovní výstava na Točáku a na oslavy také naváže koncert cyklu Má vlast v klášterním kostele a komiksový příběh.

100. výročí založení samostatného československého státu se ale nebude připomínat jen 25. října. Již 18. října bude zahájena venkovní putovní výstava Republika československá 1918 – 1939 na Točáku. „Výstava prostřednictvím čtrnácti panelů představí nejvýznamnější milníky Československé republiky, okolnosti jejího vzniku, státního uspořádání, ale i významné osobnosti a konstituující vize. Výstava vznikla ve spolupráci Masarykova ústavu a Archivu akademie věd České republiky, Střediska společných činností AV ČR, a s podporou vlády České republiky a se záštitou Pavla Bělobrádka, bývalého místopředsedy vlády pro vědu, výzkum a inovace,“ říká Olga Hajduková, tisková mluvčí Městského úřadu Šumperk.

Ve čtvrtek 25. října bude v dopoledních hodinách slavnostně odhalena nová pamětní deska vojákům Pěšího pluku 13, jenž v období první republiky sídlil v šumperských kasárnách. „Na návrh Petra Možného ze Šumperka a se souhlasem Olomouckého kraje a Ministerstva obrany ČR bude pamětní deska věnována všem členům pluku 13, zejména však jeho čtyřem vojákům, kteří padli v boji s německou armádou u Moravské Chrastové 31. října 1938,“ říká Bohuslav Vondruška, referent oddělení kultury a vnějších vztahů šumperské radnice a dodává, že pamětní deska bude umístěna na budově někdejšího velitelství pluku – dnešního sídla společnosti PONTIS na nám. Jana Zajíce.

Odpoledne pak proběhne setkání u památníku Tomáše G. Masaryka. „V souvislosti s adaptací budovy bývalé Masarykovy základní školy na novou knihovnu, jež rovněž nese jméno prvního československého prezidenta, byl památník přesunut blíže k jejímu vchodu, celé prostranství je velkoryse pojaté a památník TGM mu vkusně dominuje,“ říká Olga Hajduková, tisková mluvčí. „Vedle vzpomínkového setkání s čestnou stráží členů Junáku, Sokola a postav československých legionářů členů a příchodem postavy T. G. Masaryka s čestnou salvou z kanónu, připravujeme ve spolupráci s městskou knihovnou také doprovodný program – před budovu bude instalována výstava Cesta ke svobodě a swingový koncert šumperské kapely SwingQ,“ doplňuje Vondruška.

Oslavné akce 25. října vyvrcholí od 19. hodiny velkolepým koncertem Moravské filharmonie Olomouc v prostorách Velkého sálu Domu kultury Šumperk. „Na programu koncertu, jenž je věnován tomuto významného jubileu, bude slavný cyklus šesti symfonických básní českého skladatele Bedřicha Smetany, inspirovaný českou historií, legendami a krajinou – Má Vlast,“ zve posluchače tisková mluvčí. Dirigentem koncertu, který finančně podpořil zejména Olomoucký kraj, bude Stanislav Vavřínek.

Oslavy budou pokračovat i v listopadu. „V neděli 11. listopadu 2018 v podvečer se v hlavní lodi klášterního kostela uskuteční koncert Václava Hudečka (housle), Jana Schulmeistera ml. (klavír), Martina Hrocha (cembalo) a Wihanova kvarteta z cyklu koncertů k výročí republiky Má Vlast,“ říká Vondruška. Koncert bude odvysílán TV Noe. Vstupné se vybírat nebude.

Velkému výročí se věnuje rovněž i Vlastivědné muzeum v Šumperku. „Ve výstavní síni muzea probíhá výstava Šumpersko v období první republiky (1918-1938), k níž byl rovněž vydán stejnojmenný katalog, 16. října pak proběhne přednáška Meziválečné Šumpersko na dobových fotografiích a 6. listopadu se uskuteční křest publikace ‚Severomoraváci za Velké války. Vojáci skomírající monarchie‘ spojený s besedou s autorem dr. Zdeňkem Doubravským,“ láká do muzea Eva Šebestíková z oddělení služeb veřejnosti šumperského muzea.

A aby se oslavy nenesly jen ve znamení hudby a výstav, město Šumperk připravuje spolu s redakcí Šumperského zpravodaje, kreslířem Lubomírem Hlavsou a scénáristou Petrem Konupčíkem třídílnou komiksovou minisérii. „V říjnu, listopadu a prosinci budou postupně v příloze Zpravodaje Živá brána Jeseníků publikovány tři díly komiksu, které budou odkazovat na tzv. osmičková výročí – roky 1918, 1938 a 1968 v prostředí Šumperka,“ říká Vondruška a na závěr dodává, že pokud budou mít komiksy úspěch, bude seriál pokračovat i v roce 2019.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce