Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka 2024

Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka 2024

Termín: 30.5.2024 (čtvrtek) 3.7.2024

30kvě - 3čvc celý den

Žánr: festivalyčeská hudba vážná hudba


Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka bude letos probíhat ve slavnostní atmosféře. Na oslavy 170. výročí Janáčkova narození se od 30. května do 3. července sjede do Ostravy a dalších šesti míst Moravskoslezského kraje česká i světová interpretační, pěvecká a baletní špička.

Slavit se bude také výjimečný Rok české hudby s připomínkou dalších velikánů: Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka. K vrcholům letošního festivalového ročníku budou patřit nejen ostravské koncerty, ale také velký program „Vše nejlepší, Leoši!“, nové provedení Janáčkovy opery Káťa Kabanová nebo světová baletní premiéra „Návraty“ v Hukvaldech. 

Do Ostravy přijede britská sopranistka Claire Booth, která se pyšní mimořádnou šíří repertoáru a mnoha oceňovanými operními výkony na prestižních pódiích. Symfonický orchestr Českého rozhlasu povede australsko-britská dirigentka Jessica Cottis.

Inovativní rezidenční umělkyně a prezident festivalu Tomáš Netopil

Program MHF Leoše Janáčka je letos připraven do sedmi míst Moravskoslezského kraje. Kromě Ostravy se mohou na koncerty těšit také posluchači v Opavě, kde 5. 6. proběhne „dvojprogram“ k 800. výročí založení města. Dále se festivalové dění uskuteční ve Frýdku-Místku, Novém Jičíně, Příboře, v Ludgeřovicích a Hukvaldech.

Rezidenční umělkyní festivalu je inovativní cembalistka Barbara Maria Willi, která vystoupí s barokním souborem Collegium Colloredo, který povede a na barokní housle v něm bude hrát prezident festivalu Tomáš Netopil.

Vynikající polské orchestry a luxusní sólisté

Na programu jsou i koncerty dvou výborných polských symfonických orchestrů s českými sólisty. Oba koncerty se uskuteční v Domě kultury Poklad v Ostravě-Porubě. Na tom prvním přednese 6. 6. Karel Košárek za doprovodu Filharmonie Opole populární Gershwinovu Rapsodii v modrém. Na tom druhém zaznějí houslové koncerty Josefa Myslivečka a W. A. Mozarta v podání Ivana Ženatého. Sinfonia Varsovia bude právě na tomto koncertu 19. 6. poprvé hrát pod taktovkou mladého českého dirigenta, laureáta mezinárodních soutěží Jiřího Habarta

Káťu Kabanovou ztvární vynikající Bree Nichols

Po dlouhých 39 letech se na Janáčkův festival vrací Janáčkova opera Káťa Kabanová. V provedení operního souboru Slezského divadla v Opavě, v nastudování Marka Prášila a s vynikající sopranistkou Bree Nichols v hlavní roli uvidí návštěvníci letošního festivalového ročníku Káťu Kabanovou v sobotu 22. 6. v 19 hodin v amfiteátru hukvaldské obory.

 Světová baletní premiéra

Hukvaldy budou patřit i skvostně mezinárodně obsazenému baletnímu představení „Návraty“. Skvělí sólisté z téměř celého světa se setkají v Janáčkově rodišti k jedinému představení v České republice, se kterým přijíždí slavná baletka a choreografka Věra Kvarčáková společně s hvězdami světové balení scény.

Závěrečný koncert od klasiky k lidovým písním se Štefanem Margitou

Premiéru, co do účasti na Janáčkově festivalu, bude mít také na zahraničních operních scénách hojně obsazovaný, ale i tuzemskému publiku velmi dobře známý Štefan Margita. Vystoupí 30. 6. v hukvaldské oboře s Filharmonií Bohuslava Martinů Zlín pod vedením Jana Kučery.

Navíc se chystají výstavy, přednáška a festivalové filmové představení.

Vstupenky na všechny koncerty lze zakoupit v Janáček pointu v Ostravě, na portálech colosseumticket.cz a mhflj.cz a v info centrech v Moravskoslezském kraji.

Podobné akce