Markéta Evjáková: Grafika

Markéta Evjáková: Grafika

Adresa:

Opava, Janská 7

Termín: 27.5.2021 16.6.2021
Vstupné:

zdarma

27kvě - 16čer celý den

Žánr: výstavyvýstavagrafika


_výstava počítačových grafik slabozraké výtvarnice / v prostorách kavárny / výstava se koná ve spolupráci se SONS v rámci 27. ročníku festivalu Dny umění nevidomých

Tvorba

Jedná se o počítačovou grafiku. Obrazy jsou kreslené v grafických programech na počítači. Ke kreslení dosud nepoužívám tablet, ale pouze běžnou počítačovou myš. Obrazy jsou pak vytištěné na kvalitní tiskárně. Velmi záleží na věrnosti a živosti barev. Výhodou tohoto kreslení na počítači je, že výsledný obraz lze vytisknout v jakémkoli formátu, případně i měnit barevnost obrazu dle přání klienta. Další výhodou obrazu v digitální podobě je, že lze do něj i po dokončení stále zasahovat.

Jelikož mám zrakovou vadu a výpadky v zorném poli, kreslení na počítači je pro mne obrovskou výhodou. Umožňuje mi tak zvětšení či přiblížení veškerých detaiů. Navíc mám před sebou velkou kreslící plochu v podobě velkého monitoru.

Mgr. Markéta Evjáková

(*3.4. 1982, Vsetín, nyní působím v Brně)

K výtvarnému umění tíhnu odmalička. 11 let jsem navštěvovala Základní uměleckou školu, různé výtvarné kroužky a účastnila se různých výtvarných soutěží. Na gymnáziu jsem maturovala z výtvarné výchovy. S grafickými programy jsem se poprvé setkala na gymnáziu a dále při studiu informační výchovy na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, kde mě tyto programy zcela pohltily. Po úspěšném dokončení studia jsem začala pracovat jako grafička.
Grafikou se zabývám od roku 2005. Od roku 2005 pracuji jako grafička v Deníku.

Čím tvořím?
Dříve jsem malovala barvami, kreslila rudkou i uhlem. Od roku 2005 ale kreslím nejvíc na počítači. Nemaluji žádnou nestandardní pomůckou, ale běžnou počítačovou myší.

Čím je moje tvorba charakteristická?
Grafická tvorba je plná zářivých barev i geometrických útvarů, jejichž sladění krásně zapadne do moderních interiérů. Do obrazů vnáším radost, pozitivní myšlení, dětskou hravost i reklamní grafiku.

Co vše tvořím?
Kreslím obrazy pro děti i dospělé, obrazy na přání, ori­ginální pohlednice, letáky, plakáty, pozvánky, blahopřání či portréty podle fotografie. Navrhuji loga, obaly na CD, ilustruji knihy pro děti i pro dospělé. Ráda kreslím pohádkové postavičky. Zkušenosti mám i s obalovým designem hraček.

Moje zraková vada
Stargardtova choroba, drúzové papily, degenerace sítnice, poškození zrakového nervu.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Markéta Evjáková:...

Zámek ZábřehOstrava (27.5 km)

Wellness Hotel AbácieNový Jičín (38.7 km)

STING ApartmentsHavířov (40.1 km)