Palné zbraně ze sbírky muzea

Palné zbraně ze sbírky muzea

Termín: 17.5.2021 15.11.2021
Vstupné:

plné 60 Kč, snížené 30 Kč

17kvě - 15lis celý den

Žánr: výstavyhistorie zbraně severní čechy letní výstavy


Ve výstavním prostoru ambitu bude instalována výstava „PALNÉ ZBRANĚ ZE SBÍRKY MUZEA“. Výstava o palných zbraních představí zbraně ze sbírky Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě, které je příspěvkovou organizací Libereckého kraje a tuto sbírku spravuje.

Sbírka palných zbraní patří mezi početně silně zastoupené druhy muzejních předmětů. Obsahuje celkem 342 zbraní rozdělených do dvou oborových skupin: uměleckohistorické, která obnáší 306 palných zbraní z období od 16. do 19. století, a technické obsahující 36 novodobých palných zbraní z konce 19. a z 20. století. Podle druhů zbraní je ve sbírce uloženo 259 pušek (včetně 15 fragmentů), 75 pistolí a revolverů, 7 samopalů a útočných pušek a 1 kulomet. V početně nejsilnější skupině pušek tvoří hlavní část pušky perkusní, poté křesadlové, kolečkové a pušky na jednotný náboj včetně opakovacích. Jsou zde zastoupeny jak pušky lovecké, tak i vojenské a terčovnice. Sbírka obsahuje i několik vzduchovek.

Cílem naší výstavy je představení naší velice obsáhlé sbírky palných zbraní v podobě, jak se nám dochovaly do dnešních dnů. Při výběru jsme se od počátku nechtěli držet zásady vystavit „katalogové“ kousky konkrétních modelů a vzorů tak, jak byly ve své době vyrobeny a jak jsou většinou prezentovány v literatuře, specializovaných muzeích a výstavách. Naopak cílem je představení zbraní s jejich kompletní výpovědní hodnotou o době jejich běžného užívání, opravách, předělávkách jak odbornými dílnami, tak majiteli k různým účelům - tedy v podobě, ve které se s historickou zbraní může sám návštěvník setkat v případě nálezu, nákupu či dědictví. Budete zde moci vidět zbraň ze 17. století s perkusním systémem z 19. století, stejně jako zbraň složenou z komponentů 3 – 4 jiných zbraní, pytlačky vyrobené zkrácením hlavně či pažby, či podomácku vyrobené kousky.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Palné zbraně ze...

Rezidence Morris - PihelČeská Lípa (3.6 km)

Villa ŠimákDoksy (12.6 km)

Ubytování u Máchova jezera - Apartmány Ludmila GrulišováDoksy (13.1 km)