Kouzelný svět loutek

Kouzelný svět loutek

Adresa:

Mimoň, V Lukách 101

Termín: 8.6.2019 1.9.2019

8čer - 1zář celý den

Žánr: výstavyumění loutky děti severní čechy letní výstavy


Připravili jsme pro vás velkou rodinnou interaktivní výstavu za světa loutek. Výstava bude rozdělena do dvou pater. V prvním patře bude k vidění divadlo zrozené z vody, aneb unikátní výstava vietnamského vodního loutkového divadla., kterou zapůjčilo Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi.

Prostřednictvím loutek, fotografií a videozáznamů seznámí návštěvníky s touto jedinečnou formou loutkového divadla, která se ve Vietnamu odehrává uprostřed jezírka nebo jiné vodní nádrže. Výstava bude velmi autentická, jelikož většina exponátů pochází přímo z Vietnamu. Muzeum loutkářských kultur je získalo do své sbírky během badatelské cesty do Hanoje a okolí delty Rudé řeky, kde se tradice tohoto druhu umění zrodila. Ve výstavě bude také umístěn zmenšený model vodního divadla, ve kterém si návštěvníci vyzkouší manipulaci s loutkami.

Vietnam je zemí, jejíž břehy omývá Jihočínské moře a kam letní monzun pravidelně přináší od dubna do října období dešťů. „Je zemí, kde si vodu velmi dobře uvědomujete při každém nádechu i sebemenším pohybu, neboť zdejší vzduch je jí plně nasycen“ popisuje své dojmy z Vietnamu kurátorka původní výstavy Mgr. Jana Tomášová. Voda se zde již před staletími stala divadelním jevištěm, hereckým prostorem a zároveň jednotícím motivem divadelních výstupů. Díky ní se zrodila ve střední a nížinné části severního Vietnamu, deltě Rudé řeky, tradice vodního divadla překládána jako „loutky tančící na vodě“ sahající do 12. století, se kterou se budete moci setkat ve Městském muzeu v Mimoni od začátku července.

Výstava Divadlo zrozené z vody vznikla díky finanční podpoře Ministerstva kultury České republiky, ve spolupráci s Vietnamským velvyslanectvím v Praze a Ministerstvem kultury, sportu a turistiky ve Vietnamu.

V druhém patře pak budou vystaveny kouzelné dřevěné loutky Zdeňka Nytry, Evy Makowkové a Frýdeckého divadla.

Slavnostní zahájení proběhne v sobotu 8. června 2019, a to zcela netradičně již od 13,00 hod. dílničkami pro děti, které potrvají do 15,00 hod., kdy začne loutkové divadelní představení!

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Kouzelný svět loutek

Villa ŠimákDoksy (10.1 km)

Vila TerezieDoksy (10.7 km)

Rezidence Fami *** De Luxe DesignDoksy (10.7 km)