Relativní hranice / Materia

Relativní hranice / Materia

Termín: 26.10.2018 31.12.2018

26říj - 31pro celý den

Žánr: výstavyumění severní čechy galerie


Umělecká tvorba je prožitkem, stejně tak jako její výsledná forma. Stává se jím i interpretace uměleckého díla. Vše co se odehrává od první myšlenky autorek po percepci divákem, je procesem interpretací sdíleného prožitku, stejné, či podobné zkušenosti. Vizuální, haptická či zvuková díla představovaných autorek před nás kladou podobné situace existující v jiné formě, zprostředkované jiným médiem a vnímané jiným smyslem.

Pro sklo je typické, že se tvorba autorů věnujících se tomuto materiálu přirozeně pohybuje mezi volným uměním a designem. Toto spojení vychází z technické a řemeslné náročnosti zpracování, ale také ze specifických vlastností skla. I když se jím lidé nechávají fascinovat několik tisíc let a možnosti jeho zpracování se neustále rozšiřují, sklo se stále brání. Zápolí s tvarem, který mu skláři přisoudí a vyžaduje obrovskou trpělivost, než jej přijme. Skláři i sklářky mají díky tomu trochu jiný přístup k tvorbě, a i když dvouvýstaví Materia and Spirit nepředstavuje pouze sklářskou tvorbu Ivy Kolorenčové, Lady Semecké a Markéty Váradiové, jejich sklářský přístup můžeme sledovat ve všech médiích, kterými se vyjadřují, jak v materiálech, tak i ve vnitřních obsazích děl.

Materia
Porozumění racionalitě hmoty skrze inovace formy.
Materia – hmota, je vnímaná v nejširším slova smyslu jako veškerá fyzikálně zachovaná forma; i jako substance (látka), ze které jsou složeny fyzikální objekty. Materia ovšem odpovídá nejen na otázky týkající se vlastností materiálu, jež jsou podmínkou řádu chápaného světa, ale také o našem vztahu k prostředí a materiálu samotnému.

Hmota je podrobována okolnostem vnějším (drcení, tlučení, deformací struktury, povrchu) i vnitřním (proměnlivost procesů, technologie) a výsledkem se stává interaktivita, dějovost a vztah k prostoru. Vlastnosti, různé techniky a zkoušení hranic formy projevující se v objektech a uměleckých instalacích autorek se stávají zdrojem mnohočetných interpretací designu (užité formě). Jeho forma se stává nezřetelnou, přesto však vypovídá o hlubokém přesvědčení a racionálním způsobu stanovování nových pravidel fungování.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Relativní hranice /...

Rezidence Morris - PihelČeská Lípa (3.6 km)

Villa ŠimákDoksy (12.6 km)

Ubytování u Máchova jezera - Apartmány Ludmila GrulišováDoksy (13.1 km)