Marcebila se vrací do Krušných hor

Marcebila se vrací do Krušných hor

Adresa:

Ostrov, Klášterní 146/D

Termín: 28.7.2016 23.9.2016
Vstupné:

volný

28čvc - 23zář celý den

Žánr: výstavy


Tušíte, kdo je Marcebila? Zahlédli jste její jméno v médiích? Či jste je zaslechli v šepotu z mlhy při lesní procházce svahy Krušných hor? Ať tak či onak, Marcebila je strážkyní, legendou i duchem Krušných hor a po mnoha letech se vrací, a to především do našeho povědomí. Duchů a bytostí mají Krušné hory více, ale Marcebila mezi ostatními kraluje: jak četností výskytu v kronikách, tak přímo v krajině. A právě pověst o Marcebile se stane letním tématem výstavy ve Dvoraně ostrovského zámku od konce července do druhé poloviny září.

Panelová výstava mapující legendu o Marcebile v Krušných horách vzniká v těsné spolupráci s Petrem Mikšíčkem a spolkem DoKrajin. Výstavou však nekončíme; připraven bude i doprovodný audiovizuální program. Od roku 2013, kdy byla Marcebila zvolena vládkyní Krušnohoří, vzniklo několik krátkých hraných a animovaných filmů právě z dílny Petra Mikšíčka. Některé z nich můžete vidět v dole Mauritius na Hřebečné. Těšit se ovšem můžeme i na projekty, které budou teprve realizovány. Ústecký a Karlovarský kraj společně podpořily vznik scénáře k celovečernímu filmu o Marcebile. V současné době je jeho první verze hotova a řeší se realizace.

Od ledna probíhá natáčení seriálu Krušné horory pro Destinační agenturu Krušné hory, který uvádí právě Marcebila, a v srpnu se s ní můžete blíže seznámit na Landart setkání v Königsmühle.
Jako malou ochutnávku z chystané výstavy uvádíme zmínku o původu jména Marcebila. Legenda o je to velice stará a má zde v horách mnoho podob, stejně jako její pojmenování. Pro nás není bez zajímavosti, že jméno Marcebilalze odvodit od jména Maria Sybila.

Jméno Sibylla se v severních Čechách vyskytuje velmi často a na mysli může vyvstat i ostrovská markraběnka Francizska Sibylla Augusta, provdaná za Viléma Ludvíka, markraběte bádenského. Předobrazem Marcebily může být i Maria Sybilla Augusta (1675-1733), dcera majitele zákupského panství.

Na otevření výstavy „Marcebila se vrací do Krušných hor“ vás zveme do Dvorany ostrovského zámku ve čtvrtek 28. července v 17 hod.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Marcebila se vrací do...

Waldhaus JáchymovJáchymov,Klínovec (6.3 km)

Ubytování Na PanoráměJáchymov,Klínovec (7.6 km)

Restaurant Pension-AntonJáchymov,Klínovec (7.7 km)