Jan Schýbal - Bez iluze

Jan Schýbal - Bez iluze

Adresa:

Cheb, Františkánské náměstí 30/1

Termín: 3.11.2023 19.1.2024
Vstupné:

Základní 50,- Kč | Snížené 30,- Kč | Rodinné 120,- Kč

3lis - 19led celý den

Žánr: výstavyretrospektivní dokumentární fotografie umění galerie Cheb


Galerie 4 zve na výstavu z cyklu Jubilanti. Rvýstavu dokumentární fotografie, kde fotograf a pedagog, fotící převážně na analog, představí své nejznámější kolekce a práce z nejnovějších projektů.

Výstava Bez iluze představuje průřez tvorbou významného plzeňského fotografa Jana Schýbala. Jan Schýbal fotografuje od poloviny 80. let a středobodem jeho fotografického zájmu už od počátku je člověk. Autor jej zachycuje při jeho činnostech všedních i nevšedních, často v nečekaných, humorných až bizarních situacích. Lidem se ale nevysmívá, z jeho fotografií je patrná empatie, často i obdiv k fotografovaným osobám. Svou tvorbou se tak řadí k tradici české humanistické fotografie reprezentované autory jako Jindřich Štreit, Viktor Kolář či např. Miloň Novotný.

Jakkoli se může zdát, že Schýbalovy fotografie vznikají nahodile, bezděčně, jaksi mimochodem, jsou výsledkem jeho citlivého pozorování, velké míry předvídavosti a připravenosti. Kdekoli potkáme Jana Schýbala, vždy s fotoaparátem zavěšeným na krku, prstem připraveným na spoušti a především soustředěným pohledem. S jasnozřivostí a rozhodností lovce pak zachytí situaci, kterou ostatní přítomní mnohdy ani nepostřehnou.

Schýbal řadí své fotografie do významových souborů, někdy tematicky úzce propojených (Kolem Porty, Samet 89, Marta), většinou však dlouhodobých, otevřených a stále rozvíjených (Černá a bílá, Identita, Aktuálně). Po r. 2010 pak začíná řadit některé fotografie do diptychů, vytvářející obsahové analogie, paradoxy či kontrasty.

Jan Schýbal se narodil v r. 1958 v Plzni, vystudoval Střední grafickou školu v Praze a absolvoval Institut výtvarné fotografie při Svazu českých fotografů. Systematicky se zabývá fotografií od r. 1985 a už v r. 1987 navazuje spolupráci s chebskou galerií G4 založenou Zbyňkem Illkem. Podstatná část následujících dvou dekád jeho fotografické tvorby vzniká právě na základě této spolupráce, při výjezdních – někdy zahraničních – fotografických pobytech. Vystavuje od konce 80. let. Jeho fotografie jsou zastoupeny v uměleckých sbírkách v Čechách, na Slovensku, v Itálii, Německu, Francii. Od roku 2004 učí fotografii na ŠUPŠ Zámeček v Plzni-Radčicích. Žije a pracuje v Plzni-Božkově, kde od roku 2009 na svém dvorku pořádá každoročně výstavy vlastní tvorby i tvorby svých hostů. 

Vernisáž: 3. listopadu 2023 od 18:00

Výstava potrvá do 19. ledna 2024 

Galerie 4, p. o. Karlovarského kraje, Františkánské náměstí 1, Cheb

E/ galerie4@galerie4.cz | W/ www.galerie4.cz | FB/ Galerie 4 Cheb

Otevírací doba: Út-Ne 10.00-16.30

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Cheb Akce v obci Cheb

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Jan Schýbal - Bez iluze

Spa & Kur Hotel PrahaFrantiškovy Lázně (4.8 km)

Revelton StudiosFrantiškovy Lázně (4.8 km)

Spa & Kur Hotel HarveyFrantiškovy Lázně (5 km)