Jazz Goes to Town 2015

Termín: 13.10.2015 17.10.2015

13říj - 17říj celý den

Žánr: festivalyjazzJazz Goes to Town


Hlavní program 21. ročníku festivalu Jazz Goes to Town nabídne během pěti dní celkem devatenáct hudebních produkcí, které se budou odehrávat v šesti různých prostorách, mezi které patří: Studio Beseda, Bio Centrál, Studio Divadla Drak, Café NáPLAVKA, Městská hudební síň a sál Filharmonie Hradec Králové, kde budou situovány závěrečné dva dny festivalu. Kromě koncertů v uzavřených prostorách jsou na programu i dva pouliční koncerty. Předprodej vstupenek probíhá již teď prostřednictvím serveru hkpoint.cz s možností on-line prodeje.

V programu letošního ročníku Jazz Goes to Town je zastoupena většina souborů a interpretů mladší a střední generace, kteří jsou určující pro podobu a vývoj současného jazzu v České republice. Vedle souborů Points Septet saxofonisty Luboše Soukupa nebo česko-polského kvintetu Inner Spaces trumpetistky Štěpánky Balcarové to bude například sextet Vertigo se zpěvačkou a cellistkou Dorou Barovou, avantgardní třináctičlenný bigband Bucinatores trombonisty Jana Jiruchy spolu s exkluzivním hostem Radomilem Uhlířem na postu vokalisty nebo známé klarinetové kvarteto Clarinet Factory.

Ze zahraničních hudebníků festival uvede několik exkluzivních koncertů, které budou v České republice uvedeny premiérově. Jedním z nich je mezinárodní trio Hang Em High švýcarského saxofonisty a basklarinetisty Luciena Dubuise, rakouského bubeníka Alfreda Vogela a polského hráče na dvoustrunnou bezpražcovou baskytaru Bonda. Trio překypuje instrumentální bravurou, inteligencí, živelností a lehkostí, s níž se pohybují na hraně jednotlivých stylů. Jejich progresivní jazzový crossover, v němž se potkávají geny

Johna Coltranea a Ornette Colemana s DNA Beastie Boys, se vyznačuje neobyčejným drivem a obrovským pódiovým nasazením. Dalším exkluzivním bodem v programu festivalu bude uvedení maďarského Dresch Quartetu legendárního saxofonisty Mihály Dresche. Jméno tohoto saxofonisty je synonymem pro moderní maďarský jazz. Dresch už téměř čtyři desetiletí fascinuje zcela unikátním způsobem, jakým propojuje afroamerickou a evropskou jazzovou tradici s lidovou hudbou karpatského oblouku.

V jeho případě ale vůbec nejde o módní fúzování nebo o žánrový eklekticismus, nýbrž o něco, co by se dalo nazvat vytrvalou a autentickou cestou ke kořenům hudby. Dreschův krajan, skladatel a multiinstrumentalista Béla Ágoston představí v Bio Central svůj nejnovější projekt The Lodger Oktett. Jedná se o Ágostonovu kompozici, kterou vytvořil k filmu The Lodger - jednomu z prvních děl Alfreda Hitchcocka z roku 1927, kterým na sebe tento mistr filmového thrilleru poprvé upoutal pozornost.

Po jeho skončení bude následovat v Café NáPLAVKA jam session s další Ágostonovou kapelou Agostones, která se den nato objeví jako pouliční band v královéhradeckých ulicích. Jednou z nejočekávanějších položek festivalového programu je francouzský ansámbl Le Grand Orchestre armorigènE bretaňského klarinetisty a skladatele Michela Aumonta. Tento sedmičlenný orchestr uvede v české premiéře strhující opus Rapsodie Barbare, který je pulsujícím amalgámem na pomezí moderního jazzu, soudobé vážné hudby a bretaňského folklóru.

Originální kompoziční postupy Michela Aumonta, hypnotická naléhavost skladby, stoprocentní hudební bravura členů orchestru i netradiční nástrojové obsazení, kterému vévodí dvojice fenomenálních hráčů na středověké niněry, činí z tohoto koncertu jednu z hlavních událostí festivalu.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

O akci jsme již napsali...

Hudební kluby - Hradec Králové Akce v obci Hradec Králové

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Jazz Goes to Town 2015

Restaurace Evergreen Nové AdalbertinumHradec Králové (713 metrů)

Ubytování U PalukůChrudim (28.8 km)

Residence ArxChrudim (28.9 km)