Četnické humoresky v Salonu republiky

Četnické humoresky v Salonu republiky

Adresa:

Hradec Králové, Eliščino nábřeží 465

Termín: 14.11.2022 26.3.2023

14lis - 26bře celý den

Žánr: výstavyhistorie četnictvo muzeum Hradec Králové


Nová a dosud zatím nejrozsáhlejší výstava v ČR věnovaná pouze četnictvu odkazuje na oblíbený seriál České televize, který se stal fenoménem už pro dvě generace televizních diváků.

Málo známý a přesto podstatný je fakt, že se řada seriálových případů odehrála ve východních Čechách 30. let 20. století. Předlohou seriálu se totiž staly osudy četnické pátrací stanice Hradec Králové.

Četnická „pátračka“ však v Hradci Králové vznikla až roku 1928, zatímco jiné četnické útvary zde sídlily již od roku 1894. V období první republiky prošel četnický sbor – hlavní garant bezpečnosti na celém území státu – značnou organizační a kvalitativní proměnou. Hradecké četnictvo je názorným příkladem tohoto procesu: vedle četnické účtárny, běžných stanic (v Kuklenách, na Novém Hradci Králové či na Hlavním nádraží) zde vznikla četnická silniční kontrolní stanice Hradec Králové - plnící úlohu dnešní dopravní policie, již zmíněná pátrací stanice - řešící vážné kriminální delikty, četnický pohotovostní oddíl - potírající demonstrace a protistátní činnost nebo četnická letecká hlídka - střežící vzdušný prostor východních Čech.

VÍCE INFORMACÍ ZDE

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Hradec Králové Akce v obci Hradec Králové

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Četnické humoresky v...

Restaurace Evergreen Nové AdalbertinumHradec Králové (493 metrů)

Ubytování U PalukůChrudim (28.9 km)

Residence ArxChrudim (29.1 km)