Galerie Na Hradě, Hradec Králové

Galerie Na Hradě

Hradec Králové, Na Hradě 91/3

Není tu akce, kterou Galerie Na Hradě pořádá? Přidej ji
  • Byli tadyTatarka
  • Ohodnoť místo
  • www.lfhk.cuni.cz

Galerie Na Hradě v budově sídla knihovny Lékařské fakulty v Hradci Králové vznikla v roce 2007. Výstavy výtvarného umění na této fakultě mají však podstatně delší tradici. Už od roku 1975 se v areálu Anatomického ústavu v budově teoretických ústavů v Šimkově ulici pořádali pravidelné výstavy děl zapůjčených ze sbírek tehdejší Krajské galerie. Studenti, zaměstnanci i návštěvníci fakulty měli tak možnost seznámit se s originály grafických listů a kreseb významných uměleckých osobností, například Františka Tichého, Kamila Lhotáka, Jiřího Anderleho a dalších.

Ukázky své malířské a grafické tvorby v galerii Na Hradě postupně představili i přední výtvarníci východočeského regionu, mezi nimi třeba Bořivoj Borovský, Ludmila Jandová, Vladimír Komárek, Miloš Šejn, Vladimír Renčín, Pavel Matuška, ale také významný slovenský sochař a grafik Jozef Jankovič. V průběhu patnácti let se zde uskutečnilo více než sto výstav, které se setkávaly s živým zájmem a ohlasem. Tato příležitost přímého kontaktu s výtvarným uměním byla umocněna zvlášť v souvislosti s anatomií, stěžejním předmětem prvního ročníku medicínského studia, který je založen na vizuální představivosti. 

Rekonstrukce budovy Lékařské knihovny v ulici Na Hradě, která byla dokončena v roce 2007, přinesla možnost adaptovat Sloupový sál na stálý výstavní prostor. Historicky budova sloužila až do poloviny 20. století jako kněžský seminář a v těchto místech původně býval refektář. Na základě velkorysé smlouvy mezi Lékařskou fakultou a Unií výtvarných umělců, z, s. Hradec Králové jsou zde od roku 2007 pravidelně organizovány výstavy. Své pevné místo v kalendáři mají každoročně Východočeský výtvarný salon a celostátní přehlídka fotografické soutěže „Premiera“, organizovaná Střediskem amatérské kultury Impuls. Příležitostné kolektivní výstavy zde několikrát představily také tvorbu studentů Katedry výtvarné kultury a textilní tvorby Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové a žáků Základní umělecké školy Na Střezině.

FOTO: Turistický portál



Galerie Na Hradě a okolí - aktuální program

Toto muzeum/galerie si nedoplňuje program nebo není naším partnerem. Víš o akci, která se zde koná? Přidej ji.

Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí

Galerie Na Hradě na fotkách...

Galerie Na Hradě, Hradec Králové

 
Máš lepší fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Štítky

Galerie Na Hradě: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!