Bitva u Třebechovic - 600 let orebitů

Bitva u Třebechovic - 600 let orebitů

Adresa:

Třebechovice pod Orebem, Orebitská

Termín: 25.4.2020
Vstupné:

zdarma

25duben sobota 10:00

Žánr: zdarma historie středověk bitva festival pro děti


Historický festival pořádaný ku příležitosti 600 let od založení husitského svazu orebitů. Festival se odehraje na autentickém místě, na hoře Oreb v Třebechovicích pod Orebem.

K vidění bude bohatý program, který zahájíme v sobotu dopoledne v 11:00 hodin. Diváci zde budou mít možnost vidět šermířská vystoupení, historické kapely, komentované ukázky historického vojska, ukázky středověké jízdy, dobový tábor, ukázky středověkých tanců, dvě bitevní ukázky s tématikou dobytí nedaleké tvrze v Černíkovicích. Celý program vyvrcholí večerní bitevní ukázkou, ohňovou show a závěrečným ohňostrojem ve 21:00.

K vidění budou také dobová řemesla a tržiště, na kterém si přijdou na své velcí i malí. Na místě bude také dostatek stánků s nejrůznějšími pochutinami.


Hlavním bodem programu budou dvě bitevní ukázky, ve kterých provedeme rekonstrukci dobytí a vypálení tvrze, ke kterému došlo v roce 1441 v nedalekých Černíkovicích v rámci dozvuků husitství, v neklidné polipanské době. Černíkovická tvrz byla v držení jednoho z nejodbojnějších husitských hejtmanů, pánem Janem Koldou ze Žampachu, který byl nechvalně známý svými neustálými výpady proti kupcům a drancováním držav, které mu nepatřily. Neustálé narušování zemského míru ve východních čechách se jednou pro vždy rozhodl ukončit hejtman hradeckého landfrýdu pán Jetřich z Miletínka. Bratr zesnulého Diviše Bořka z Miletínka, který byl v husitských válkách jedním z hlavních představitelů panské jednoty. Jetřich přitáhl s hradeckým landfrýdem před černíkovickou tvrz a rozhodl se jednou pro vždy Koldovo řádění ukončit...
Bitevní ukázky budou rozděleny do dvou částí. První se odehraje v 15:30, druhá pak ve 20:00.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Bitva u Třebechovic -...

Restaurace Evergreen Nové AdalbertinumHradec Králové (11.1 km)

Wellness Hotel VyhlídkaNáchod (26 km)

Ubytování VernerDeštné v Orlických horách (27.7 km)