Osmičky 20. století v dějinách Jičína

Osmičky 20. století v dějinách Jičína

Adresa:

Jičín, Valdštejnovo nám. 1

Termín: 6.10.2018 25.11.2018

6říj - 25lis celý den

Žánr: výstavyjičín muzeum historie východní čechy československo 1918


Jičínské muzeum Vás srdečně zve na výstavu, která představí roky 1918, 1938, 1948 a 1968 v kontextu dějin města Jičín. 

Základem celé výstavy se staly především materiály ze Státního okresního archivu Jičín, kde jsou uloženy fondy týkající se všech zmiňovaných let. Svou velkou hodnotu mají především kroniky, které skutečně podrobným způsobem předkládají události s poměrně velkou znalostí a rozsahem. Kromě kroniky z roku 1948 můžeme i tyto záznamy pokládat za objektivní a nezkreslené. Dalším významným zdrojem informací se stal Archiv bezpečnostních složek, kde se zachovaly dokumenty především k roku 1968. Na jedné straně můžeme zachytit činnost StB na konci 60. let 20. století a na straně druhé se staneme svědky podrobného vyšetřování smrti dvou jičínských obyvatel. Důležitou vypovídací hodnotu mají i fotografie, které především pro rok 1938 významně zastupují úřední materiály, kterých se k tomuto datu dochovalo jen omezené množství. Vedle dokumentů a fotografií představí výstava také trojrozměrné předměty, například uniformu rakousko-uherského vojáka, příslušníka SNB, závodní stráže a milicionáře, dále oblečení z konce 1. světové války a také peníze a jiné zajímavosti z těchto let.

Rok 1918 je popsán od ledna do prosince, jako poslední rok války, s důrazem nejenom na vznik nového státu, ale i na hrozivou hospodářskou situaci a obnovující se kulturní i politický život. Rok 1938 je zaměřen na události v měsíci září, který předcházel Mnichovské dohodě. V roce 1948 jsou nastíněny základní momenty, které vyvstaly s únorovým převratem. Poslední popisované datum, rok 1968, nabízí největší množství pramenů a největší šíři dokumentace.

V roce 1918 byl hybnou silou ve městě Sokol, v roce 1938 vířilo události hlášení celostátního rozhlasu, které v ulicích poslouchaly stovky obyvatel města. Nejvýraznější a nejvážnější změnou pro rok 1948 byl vznik akčních výborů, které naprosto změnily ráz úřadů, organizací, spolků, vedení škol, továren apod. Poslední zmíněný rok 1968 dokazuje nemožnost vymanit se z dogmat, závazků a sféry vlivu, jejichž základy byly dány již na konci 2. světové války.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Osmičky 20. století v...

Rezidence Věž JičínJičín (388 metrů)

Středověký hotel DěteniceDětenice (14.8 km)

Zámek DěteniceDětenice (14.8 km)