Návod na přežití v 21. století!

Jak naše životy ovlivňuje umělá inteligence? Nestojíme na prahu digitálního diktátorství? Režisérka a dramatička izraelského původu Yael Ronen (*1976) vytvořila originální žánr dystopického kabaretu, v němž nás uvádí do blízké budoucnosti a velmi vtipnou i provokativní formou nás upozorňuje na možné důsledky neuváženého technologického pokroku. Jako nejdůležitější zdroj inspirace jí posloužila populárně naučná kniha 21 lekcí pro 21. století izraelského historika a filozofa Yuvala Noaha Harariho, která se zabývá fenomény umělé inteligence, big daty, anebo bioinženýrstvím, a jejich vlivem na společnost a morální rozhodování jednotlivců.

Postavy hry autorka staví před řadu nečekaných dilemat, v nichž se jim hlavní oporou stává umělá inteligence jménem Alecto, bez níž nikdo nemůže žít. Lidé se již nemusejí rozhodovat sami, protože Alecto generuje nejlepší odpovědi a řešení na základě mnoha shromážděných dat. Hra dovádí vývoj a důsledky technologického pokroku do nejzazších extrémů. Vtipným a zároveň ostře kritickým způsobem ukazuje nebezpečí digitální diktatury a to, jak málo v ní záleží na jednotlivci.

V rodné Praze strávil svá léta žákovská a studentská. Po maturitě na střední škole byl v roce 1965 přijat na Janáčkovu akademii múzických umění, kde absolvoval v roce 1969 rolí Jaga v inscenaci Shakespearova Othella v režii...

Další termíny akce

10.5.2024 19:00 (pátek) Přidat do kalendáře
12.6.2024 19:00 (středa) Přidat do kalendáře
Divadla - Brno Akce v obci Brno

Podobné akce

Ubytování v okolí akce R/Evoluce

Restaurace a hotel OlbergBlansko (16.4 km)

Wellness hotel PanoramaBlansko (21.2 km)

Ubytování u MacochyOstrov u Macochy (21.7 km)

Doporučené akce v Brně

Akce v Brně na Jiný den?

V okolí doporučujeme...