Bedřich Franz - daguerrotypie Brno-Zelný trh

Bedřich Franz - daguerrotypie Brno-Zelný trh

Adresa:

Brno, Špilberk 1

Termín: 6.8.2021 31.12.2021
Vstupné:

jednotné 20 Kč

6srp - 31pro celý den

Žánr: výstavyfotografie historie technologie architektura hrad Špilberk Brno


Před 180 lety spatřil světlo světa snímek, jehož autor jistě netušil, jak jeho fotografie vstoupí do dějin a stane se nejstarším dochovaným reportážním snímkem na světě. Bedřicha Franz, vědec, fotograf, profesor fyziky a aplikované matematiky zachytil 10. června roku 1841 průvod slavnosti Božího těla na Zelném trhu. Použil přitom metodu zvanou daguerrotypie pojmenovanou podle jejího objevitele Louise Daguerra. Sláva daguerrotypie sice trvala několik málo let, ale stala se prvním prakticky užívaným komplexním fotografickým procesem. Neznala sice ještě pojmy jako negativ – pozitiv, ale právě díky ní se stala fotografie trvalou součástí života.

Jednalo se o způsob exponování na stříbrnou desku upravenou chemickým procesem. Každá deska byla originál, neumožňovala vyrábět kopii snímku. Bedřich Franz byl jedním z prvních, který si troufl vyfotit tímto způsobem dav lidí. Z okna Reduty vyčkal na chvíli, kdy se lidé při liturgické obřadu zastavili a poklekli a v okamžiku jejich modlitby je Franz zvěčnil. A unikát, který dnes vlastní Muzeum města Brna, byl na světě!

Ze stejného místa vznikla i novodobá daguerrotypie, která je vystavena v hranolové věži na Špilberku. Na záběru pořízeném zcela totožnou historickou technologií je zachycen současný Zelný trh. Výstava tedy umožňuje srovnání Brna v roce 1841 a dnes, stejně tak odhaluje stavební vývoj Zelného trhu a nechává nahlédnout do způsobu fotografování metodou daguerrotypie.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Brno Akce v obci Brno

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Bedřich Franz -...

Restaurace a hotel OlbergBlansko (16.4 km)

Wellness hotel PanoramaBlansko (21.1 km)

Ubytování u MacochyOstrov u Macochy (21.8 km)

Doporučené akce v Brně

Akce v Brně na Jiný den?

V okolí doporučujeme...