Symboly vládců

Symboly vládců

Adresa:

Brno, Špilberk 1

Termín: 6.8.2021 31.12.2021
Vstupné:

plné 60 Kč, snížené 40 Kč

6srp - 31pro celý den

Žánr: výstavyhistorie doba kamenná doba bronzová umění Brno Špilberk


První letošní výstava je ve znamení oslnivého lesku zlata, stříbra a drahokamů. Patří totiž vládcům a jejich symbolům. Lidem, kteří stáli na vrcholu společenské pyramidy a měli a dodnes mají mimořádný vliv na chod celé společnosti.

Raritou je replika hrobu z mladší doby bronzové a tzv. „Heršpický Achilles“, souputník slavných hrdinů Trojské války, jehož představujeme v nové kresebné rekonstrukci.

Odpradávna se tzv. elity snažili získat převahu a výsadní postavení. Nejdůležitější byl efekt prvního dojmu, a proto se snažili odlišit svým oděvem, chováním a či ceremoniemi.

Námět výstavy zabírá velký časový úsek – od lovců mamutů až po 20. století. Svědectví o vládcích z doby kamenné, bronzové či železné dokumentují nálezy z bohatých hrobů jako je např. výbava zemřelých bojovníků, tehdejších vládců či královen, jejichž předměty jsou z velké míry vystaveny vůbec poprvé.

Vkus a špičkové šperkařské umění napříč staletími reprezentují luxusní šperky. K vidění je např. unikátní 22 karátový zlatý nákrčník z doby římské, výbava „zlatého krále“ nebo filigránové výrobky velkomoravských šperkařů a zároveň mladší předměty jako jsou zlaté kapesní hodinky posázené brilianty.

Mužská část populace jistě ocení ladné tvary mečů špičkové kvality, exemplářů, které čerstvě opustily konzervátorské dílny. Ženy zase určitě osloví krásné oděvy, vedle těch praktických i doslova bizarní, které by se dnes rozhodně nosit nedaly.

Otevírací doba

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Symboly vládců

Restaurace a hotel OlbergBlansko (16.4 km)

Wellness hotel PanoramaBlansko (21.1 km)

Ubytování u MacochyOstrov u Macochy (21.8 km)

Doporučené akce v Brně

Akce v Brně na Jiný den?

V okolí doporučujeme...