Vladimír Vašíček / Barevné partitury

Vladimír Vašíček / Barevné partitury

Termín: 6.6.2019 1.9.2019

6čer - 1zář celý den

Žánr: výstavyumění malba morava letní výstavy

Umělci: Vladimír Vašíček


V letošním roce si připomínáme 100 let od narození výrazné tvůrčí osobnosti - akademického malíře Vladimíra Vašíčka (1919 - 2003). Při této příležitosti pořádá Galerie výtvarného umění v Hodoníně ve spolupráci s Galerií umění v Karlových Varech výstavu, která připomene to nejlepší z jeho díla.

Akademický malíř Vladimír Vašíček patřil k těm autorům, kteří přestože celý život prožili a tvořili na moravském venkově (Svatobořice u Kyjova), se nestali pouze regionálními malíři, ale vždy se aktivně podíleli na výtvarném dění v uměleckých centrech a udržovali úzké styky s jejich představiteli. Byl jedním z klasiků poválečné moderny, který s velkou dávkou kreativity a intenzivně, ale zároveň pokorně, přetvářel prožitky z přírody a poezie venkovských polí, luk a zahrad slunného jihu Moravy v nové a nové barevné výtvarné partitury. Byl nejen malířem, ale svým způsobem i filosofem a myslitelem, který svou tvorbou zaujímal určitý, plně vyhraněný postoj ke světu a lidem.

Jeho dílo tak neodmyslitelně patří do kontextu vývoje českého výtvarného umění 20. století a je zastoupeno ve sbírkách mnoha muzeí a galerií České republiky a také ve sbírkách soukromých a to nejen u nás, ale i v zahraničí. Na výstavě budou prezentována díla z majetku Moravské galerie v Brně, Muzea umění v Olomoucí, Muzea města Brna, Slováckého muzea v Uherském Hradišti, pořádající Galerie výtvarného umění v Hodoníně a z majetku rodiny autora.

Český malíř, jeden z průkopníků i klasiků českého moderního malířství po druhé světové válce.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Hodonín Akce v obci Hodonín

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Vladimír Vašíček /...

Vinárna U HouslíHodonín (970 metrů)

Ubytovna KubraHodonín (1 147 metrů)

Ubytování Sklep u VeselýchMutěnice (9.3 km)