Zima na Slovácku

Zima na Slovácku

Adresa:

Břeclav, sídl. Dukel. hrdinů

Termín: 30.11.2018 13.1.2019

30lis - 13led celý den

Žánr: ostatní akcezima advent vánoce historie břeclav morava


Městské muzeum a galerie Břeclav, příspěvková organizace spolu se Slováckým muzeem v Uherském Hradišti Vás srdečně zvou na výstavu s názvem Zima na Slovácku, kterou můžete navštívit v prostorách muzea pod vodárnou od 30. listopadu 2018 do 13. ledna 2019. Výstava prezentuje adventní a vánoční období na Slovácku, nejen ve zvycích, ale především v pracovních činnostech.

Na výstavě si můžete prohlédnout předměty ze sbírky břeclavského muzea, Slováckého muzea v Uherském Hradišti a také krásné dobové fotografie z Etnografického ústavu Moravského zemského muzea, Národního ústavu lidové kultury ve Strážnici či Muzea regionu Valašska ve Vsetíně.

Zima byla časem, kdy mráz zahnal všechny do tepla jizby a vsi se zahalily do rozjímavého klidu, který tu a tam přerušil výskot sáňkujících dětí, zpěv mládenců směřujících na besedu nebo ruch ze dvora, kde právě probíhala zabíjačka. V chalupách a světnicích se lidé věnovali domácím pracím a doplňkovým činnostem, chodilo se po besedách, draní peří i přástkách. Stejně jako jindy během roku se tak prolínal každodenní život se svátky a slavnostmi výročně obyčejového cyklu.

Při příležitosti otevření výstavy Zima na Slovácku, v pátek 30. listopadu 2018, bude v muzeu pod vodárnou v čase 14:00-17:00 připravena vánoční dílnička pro děti.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Kulturní centra - Břeclav Akce v obci Břeclav

Podobné akce

Doporučené akce v Brně

Akce v Brně na Jiný den?