Výstava uspořádaná u příležitosti 30. výročí svatořečení Anežky České představí významnou postavu českých dějin a oblíbenou národní světici nejen pohledem tradičního dějepisectví, ale snaží se též vykreslit obraz její úcty v regionu jižních Čech.

Návštěvníkům přiblíží období 13. století a životní peripetie nejmladší dcery českého krále Přemysla Otakara I. Seznámíme se s duchovní filosofií svatého Františka a svaté Kláry a spolu s Anežkou prožijeme její hluboký, niterný vztah k Bohu, který vedl kroky přemyslovské princezny až za zdi kláštera. Místo světského bohatství dala přednost životu v chudobě, přijala řeholi sv. Františka, založila v Praze klášter klarisek a k němu přiléhající špitál. Později iniciovala i zrod jediného českého rytířského církevního řádu Křížovníků s červenou hvězdou, o nichž se také na výstavě návštěvník dozví řadu zajímavostí.

Již za svého života byla vzorem křesťanské víry a lásky, dlouhá staletí po své smrti byla uctívána jako svatá. Kanonizace se však dočkala až v listopadu 1989 a zůstane tak navždy spjatá se sametovou revolucí a symbolem vytoužené svobody.

„Milá Anežko, děkujeme Ti za ochrannou ruku, kterou jsi nad námi držela 25. listopadu 1989. Prosím, měj ruku i nadále připravenou, třeba ji ještě budeme potřebovat…“ (slova Václava Havla napsaná na kus papíru v listopadu 2011).

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - České Budějovice Akce v obci České Budějovice

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Svatá Anežka Česká a...

Spa Hotel Vita ****České Budějovice (965 metrů)

Wellness Hotel DiamantHluboká nad Vltavou (9.1 km)

Relax Park TřeboňTřeboň (20.1 km)

Doporučené akce na jihu Čech

Akce na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Klášter Zlatá Koruna Klášter Zlatá Koruna Zlatá Koruna (15.2 km)
Penzion Kamínek Penzion Kamínek Nové Hrady (31.6 km)