Mikulášská jízda parním vlakem Jindřichův Hradec

Mikulášská jízda parním vlakem Jindřichův Hradec

Termín: 8.12.2018

Žánr: ostatní akceMikuláš parní vlaky technika rodina děti akce v přírodě


Na Mikulášské jízdě parním vlakem z Jindřichova Hradce do Nové Bystřice potkáte čerty, Mikuláše, andílka.

Parní vlaky vás přenesou v čase i prostoru a zprostředkují vám autentickou atmosféru železniční dopravy, jak ji zažívali naši předci před šedesáti i více lety.

K nostalgii parních jízd neodmyslitelně patří monotónní drncání vlaku přerušované občasným hvizdem parní píšťaly. Za okny historických vagónů se střídají nevysoké kopce s mělkými údolími; hluboké lesní hvozdy prosvětlují pruhy polí, luk a pastvin; bliští se oka návěsních ryvníčků, lesních a lučních jezírek i rozlehlé hladiny velkých rybníků; nenarušená krajina je protkána sítí prastarých cest, lemovanými božími mukami a památnými kříži na rozcestích. Tu a tam zahlédně oko pozorného cestujcího v krajině drobné vojenské pevnůstky zdob první republiky., které splývají s okolím stejně jako žulové bludné balvany opředené legendami dávných pohanských rituálů.

K nostalgii parní železnice patřilo a stále ještě také patří mírná nejistota, zda parní mašinka do své cílové stanice doveze své cestující včas. O různé závady, poruchy a jiné mimořádné události nebývala u parních vlaků nikdy nouze. U současných parních lokomotiv, které navíc patří mezi zasloužilé veterány, to platí dvojnásob. Vždyť U37 z roku 1898 je vůbec nejstarší provozovanou parní lokomotivou v České republice. Vzhledem k odslouženým letůmai proto společně s parními lokomotivami Polkou a Rešicou zaslouží trochu ohledu.

Dnes slouží v turistickém provozu, kde jízda sama je zážitkem a hlavním cílem cesty. A pokud snad dojde k drobnému zpoždění či technické závadě, vnímejte to prosím jako drobný vrtoch parní lokomotivy, dýchavičné staré dámy, která se na Vás těší a s ohledem na věk dělá, co může. 

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Kulturní centra - Jindřichův Hradec Akce v obci Jindřichův Hradec

Podobné akce