Výstava v galerii hradu Rožmberk

Výstava v galerii hradu Rožmberk

Adresa:

Rožmberk nad Vltavou, Rožmberk nad Vltavou 68

Termín: 4.7.2018 31.8.2018

4čvc - 31srp celý den

Žánr: výstavyakce v přírodě historie


BUQUOYOVÉ A UMĚNÍ DIPLOMACIE V 18. A 19. STOLETÍ - Hyalitová partie aneb "dáma bere krále" Výstava se zaměří na životní osudy tří výrazných osobností tohoto šlechtického rodu, které se svými počiny nejenom v rámci udržování dobrých diplomatických vztahů zapsali do historie.

Ústředními postavami výstavy budou Jiří František Buquoy (1781 - 1851), který byl známým polyhistorem, vynálezcem, jakož i autorem ekonomických a politických úvah. Zlomové události v jeho životě jsou spjaty s rokem 1848, kdy se stal hlavním mecenášem revoluce proti habsburskému mocnářství a bylo velmi pravděpodobné, že lid jej chce prohlásit českým králem.

Dále zde bude zastoupena žena Jiřího Františka, Marie Gabriela Buquoyová, roz. hraběnka Rottenhanová (1784 - 1863), která byla svému muži rovnocennou partnerkou jak v životě, tak v podnikání ve sklářském průmyslu, o jehož rozvoj se zasloužil právě Jiří František, neboť za jeho éry začaly buquoyské sklárny produkovat takzvaný hyalit, který dodávaly na významné dvory jak u nás, tak v zahraničí. Marie Gabriela sehrála svou roli v konečném designu sklářských produktů, tak aby byly konkurenceschopné.

Třetí osobností bude mladší bratr Jiřího Františka - Ludvík Arnošt Buquoy (1783 - 1834), který byl v útlém věku přijat do Řádu Maltézských rytířů a jeho poručník mu plánoval budoucnost v rámci diplomatických misií, ale Ludvík Arnošt dal nakonec přednost své životní vášni - výtvarnému umění před povinnostmi, které se od členů šlechtických rodů očekávaly.

Otevřeno:

9:00 - 17:00 hodin

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Výstava v galerii hradu...

Rezidence Club CanadaLipno nad Vltavou (10.2 km)

Villapark Lipno DreamsLipno nad Vltavou (10.6 km)

Wellness Hotel FrymburkFrymburk (14.9 km)