Výstava Velehrad vás volá!

Adresa:

Velehrad, Stojanovo nádvoří

Termín: 11.6.2015 31.8.2015

11čer - 31srp celý den

Žánr: výstavy


Na Velehradě připomenou pouť, která před třiceti lety šokovala komunistický režim Vypískat komunistické funkcionáře, to bylo v roce 1985 téměř nepředstavitelné. Přesto k tomu došlo. U příležitosti 1100. výročí úmrtí sv. Metoděje, patrona Evropy, se na začátku července 1985 na jihomoravském Velehradě chystala velká poutní slavnost.

Církevní představitelé i věřící se těšili na příjezd populárního papeže Jana Pavla II. Komunisté mu však vstup do země nepovolili a rozhodli se slavnost proměnit v mírovou manifestaci. Nevyšlo jim to. Osobnosti ve skryté církvi zmobilizovaly čtvrt milionu převážně mladých lidí.

Ti, povzbuzeni výzvou papeže Jana Pavla II. – Nebojte se!, vypískali komunistické funkcionáře a předložili režimu účet za desetiletí náboženského útlaku a nerespektování občanských práv. Byla to událost významem i překvapivostí zcela mimořádná.

Třicet let poté připomene velehradskou pouť výstava "Velehrad vás volá!", kterou připravil Ústav pro studium totalitních režimů ve spolupráci s Univerzitou Palackého v Olomouci. kde: kaple Cyrilka, Stojanovo nádvoří, Velehrad kdy: 11. 6. - 31. 8. 2015

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

2dub - 31procelý den

, v přízemí administrativní budovy na Vodní ulici č. 1972 Výstava

29červen sobota 09:00

Ubytování v okolí akce Výstava Velehrad vás...

Vinný sklep KrýsaKyjov (19.2 km)

Ubytovani U KulkyKyjov (22.4 km)

Vila VyšehradLuhačovice (27 km)