Keplerova tvarová vizualizace hudby - doprovodný program k výstavě Per astra ad monstra

Keplerova tvarová vizualizace hudby - doprovodný program k výstavě Per astra ad monstra

Adresa:

Praha 1, Palachovo nám. 80

Termín: 16.2.2016

16únor úterý 16:30

Žánr: ostatní akce


Keplerova tvarová vizualizace hudby doprovodný program k výstavě Per astra ad monstra úterý 16.2. v 16.30 hodin Galerie UM, nám. Jana Palacha 80, Praha 1 Tentokrát se můžete těšit na přednášku doc. PhDr. Romana Dykasta, CSc. z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Podle křesťanského učení, Bůh, když stvořil svět, vytvořil jej v dokonalé harmonii.

Ve chvíli, kdy jej vytvořil, udal mu také prvotní pohyb – tak vznikla i hudba sfér. Křesťanská tradice tak navazovala na antickou, podle Platóna byl svět stvořen Demiurgem v dokonalé proporci čísla 1. Byl to pythagorejský tetraktis, jako proporční pravidlo.

Později, především díky Johannu Keplerovi, byla tato proporční teorie aplikovaná na tóny člověku slyšitelné hudby v jeho knize Harmonia Mundi (1619) matematické proporce univerza aplikovány na hudbu tak, abychom mohli slyšet hudbu sfér. doc. PhDr. Roman Dykast, CSc. (FF UK) absolvoval Konzervatoř v Kroměříži v roce 1983 provedením Sibeliova Houslového koncertu d moll. Studium oboru hudební věda na Filozofické fakultě University Karlovy ukončil v roce 1987 diplomovou prací na téma Antonín Rejcha a jeho nový systém fugy.

Vědeckou aspiranturu na katedře estetiky FF UK v Praze završil v roce 1993 obhajobou spisu Sémantika hudební exprese. Od roku 1991 působí jako odborný asistent na katedře teorie a dějin hudby Hudební fakulty AMU v Praze. V roce 1998 ve vydavatelství HAMU vydal vysokoškolskou učebnici Hudební estetika (spoluautor prof. Jan Vičar), 2. vydání v roce 2001. Na katedře estetiky Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze přednáší od roku 1997 problematiku hudební estetiky.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Kulturní centra - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Keplerova tvarová...

ValentinskaPraha (191 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (241 metrů)

The Emblem HotelPraha (277 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Karlův most Karlův most Praha 1 (430 m)
Staroměstské náměstí Staroměstské náměstí Praha 1 (431 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (799 m)