Dětské programy pro školy v Národopisném muzeu - Musaionu

Dětské programy pro školy v Národopisném muzeu - Musaionu

Adresa:

Praha 5, Kinského zahrada 98

Termín: 1.9.2013 1.10.2014

1zář - 1říj celý den

Žánr: ostatní akcepro děti


ŽIVOT NA VSI, JAK JEJ (NE)ZNÁTE!

Umíte si představit, jak žili a pracovali lidé v minulosti? Jak se oblékali a bydleli? Spolu s malým Matějem, který žil v 19. století, se vydejte na poznávání minulosti a objevujte zábavnou formou tradiční lidovou kulturu a život našich předků. Matěj Vás zavede nejen do stálé národopisné expozice, ale také do řemeslné dílny, kde na děti čekají hravé úkoly. Samoobslužný průvodce pro děti i dospělé je připraven zdarma na pokladně k zakoupené vstupence. Pro koho je program určen: 4. – 6. třída ZŠ / Trvání: 90 min / Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět – lidé a ča / Klíčová slova: proměny způsobu života (práce, bydlení, odívání…), předměty denní potřeby / Výstupy – žák: využívá sbírky muzeí, galerií, archivů a knihoven jako informační zdroje, srovnává způsob života dnes a v minulosti s ohledem na regionální specifika. Program je nutné objednat předem P. Honzíková, pavlina_honzikova@nm.cz, Tel.: 224 497 327 (objednávky mezi 8-16 hod)


TAJEMSTVÍ MUZEA

Jaká „tajemství“ se ukrývají v muzeu? Přijďte je objevovat do Národopisného muzea! Interaktivní a zábavné seznamování s významem muzea pro lidskou společnost s důrazem na tradiční lidovou kulturu. Program podporuje rozvoj kritického myšlení žáků a slouží jako vhodná příprava k návštěvě výstav a expozic.

Pro koho je program určen: 4. – 6. třída ZŠ / Trvání: 120 min / Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět, D, VKO  / Klíčová slova: muzeum jako kulturní instituce, získávání informací, současnost a minulost v našem životě / Výstupy – žák: využívá sbírek muzeí jako informačních zdrojů, objasní význam muzea a práce kurátora pro společnost. Program je nutné objednat předem P. Honzíková, pavlina_honzikova@nm.cz, Tel.: 224 497 327 (objednávky mezi 8-16 hod).


ŽIVOT NAŠICH PRAPRAPRA…BABIČEK A DĚDŮ

Pojďte se s námi přesunout v čase a nechte se provést po české a moravské vesnici poloviny 19. století. Uvidíte, jak lidé žili a bydleli, jak se oblékali a pracovali. Na vaší cestě Vás bude provázet kouzelná skříňka a budete plnit nejrůznější úkoly. Vzdělávací program je možné doplnit výtvarnou dílnou, ve které si děti mohou nazdobit své talíře či potisknout bílé kapesníky tiskátky s lidovými vzory.

Pro koho je program určen: předškolní MŠ, 1. – 3. třída ZŠ / Trvání: 90 min / Vzdělávací obor: Dítě a svět / Klíčová slova: proměny způsobů života, bydlení a oblékání; předměty denní potřeby / Výstupy - žák: povědomí o širším přírodním a kulturním prostředí a jeho neustálých proměnách / Cena: 60 Kč/žák (školní skupina nad 15 žáků), 30Kč/žák + 500Kč/lektor (školní skupina 15 a méně žáků), pedagogický doprovod zdarma / Počet žáků: max. 25 žáků / Objednávky: Mgr. Pavlína Honzíková, pavlina_honzikova@nm.cz, tel.: 224 497 327, tel.: 725 773 909.

CYKLUS „POZNEJ SVÉ KOŘENY“

Vzdělávací programy si kladou za cíl seznámit děti s nejvýznamnějšími českými svátky (dožínky a posvícení: říjen 2013, Vánoce a advent: prosinec 2013, masopust: leden/únor 2014, Velikonoce: březen 2014) a ukázat jim, jaké tradice a zvyky se k daným svátkům váží. Lektorovaný program probíhá v muzejní expozici s originálními lidovými předměty. Každý z nich je zakončen tematickou výtvarnou dílnou.

Dožínky a posvícení

Víš, jaké lidové zvyky se pojí s koncem léta a začátkem podzimu? Jak se symbolicky uzavíralo období sklizně a co znamená stínat kohouta? Ve výtvarní dílně si děti mohou vyrobit dožínkový věneček.

Půjdem spolu do Betléma…

Chceš se dozvědět, jak vypadaly Vánoce našich předků? Jak Vánoce slavili a jaké zvyky dodržovali?

Přijďte si s námi povídat o Vánocích a adventu, vánočních zvycích a symbolech. Dozvíte se, od kdy je kapr součástí štědrovečerní večeře a od kterých dob zdobíme vánoční stromeček. Na závěr si ve výtvarné dílně mohou děti vyrobit různé vánoční předměty.

Ztracený masopust

Víte, kdy se slaví masopust? Co to jsou masopustní průvody, proč se pochovávala basa a jak vypadají masopustní masky?

Pojďte si s námi povídat o méně známém lidovém svátku a jeho tradicích a vyrobit si ve výtvarné dílně masopustní masku.

Velikonoční příběh

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem a zároveň neodmyslitelně patří k symbolům jara. Přijďte si s námi povídat

o smyslu a významu Velikonoc. Dozvíte se, proč a kdy se Velikonoce slaví a seznámíte se s tradičními lidovými zvyky. Na závěr je připravena dílna, ve které si děti mohou vyrobit tradiční velikonoční předměty.

Pro koho je program určen: předškolní MŠ / Trvání: 100 –120 min / Vzdělávací obor: Dítě a svět/ Klíčová slova: lidové zvyky

a tradice, Vánoce a advent, masopust, Velikonoce, hody a posvícení, křesťanství / Výstupy – žák: zná původ daného svátku a zvyky

a řemesla, která jsou s ním spojeny / Cena: 60 Kč/žák (školní skupina nad 15 žáků), 30 Kč/žák + 500 Kč/lektor (školní skupina 15 a méně žáků), pedagogický doprovod zdarma / Počet žáků: max. 25 žáků / Objednávky: Mgr. Pavlína Honzíková, pavlina_honzikova@nm.cz,

tel. 224 497 327, tel. 725 773 909.

 

ZA TAJEMSTVÍM ARCHEOLOGIE

Víte, kdo je to archeolog? Co a proč vlastně zkoumá? Vydejte se s námi za tajemstvím archeologie a my vám ukážeme, jak vzrušující věda to dokáže být! Lektorovaný program vám umožní stát se alespoň na chvíli archeologem a doslova se dotknout naší hluboké minulosti. Program vznikl v rámci projektu Archeologie na dosah, financovaného Ministerstvem kultury z Programu aplikovaného výzkumu a vývoje národní a kulturní identity (NAKI).

Pro koho je program určen: 6. třída ZŠ / Trvání: 90 minut / Vzdělávací obor: Dějepis, Občanská výchova / Klíčová slova: archeologie, společnost, hmotná kultura, pravěk / Výstupy: Žák v obecné rovině rozumí vědnímu oboru archeologie a chápe jeho smysl a přínos pro dnešní společnost. Buduje si pozitivní vztah k archeologickému kulturnímu dědictví. / Cena: zdarma / Počet žáků: max. 25 / Objednávky: Mgr. Veronika Mikešová, veronika_mikesova@nm.cz, 224 497 348

 

DĚJINY PRAVĚKU I. – KE KOŘENŮM LIDSKÉ SPOLEČNOSTI

Co dělá člověka člověkem a jak vypadala kultura nejstarších lidí? Co musel umět pravěký lovec pro svou obživu a co zapříčinilo vznik zemědělství? Tyto otázky si zodpovíme při interaktivním programu, kdy budou studenti pracovat s kopiemi sbírkových předmětů, reprodukcemi pravěkého umění ad. Program vznikl v rámci projektu Archeologie na dosah, financovaného Ministerstvem kultury z Programu aplikovaného výzkumu a vývoje národní a kulturní identity (NAKI).

 

Pro koho je program určen: 1. ročník SŠ / Trvání: 90 minut / Vzdělávací obor: Člověk a svět práce, Výtvarný o., Dějepis / Klíčová slova nejstarší lidé, lidská kultura, lovci a sběrači, počátek zemědělství / Výstupy: Student se orientuje v aspektech počátku lidské společnosti a jejích projevů. Chápe její postupný vývoj k zemědělskému způsobu obživy. / Cena: zdarma / Počet žáků: max. 25 / Objednávky: Mgr. Ing. Marie Opatrná, marie_opatrna@nm.cz, 224 497 380


DĚJINY PRAVĚKU II. – ČAS PRVNÍCH VELKÝCH ARCHITEKTŮ A ÚSVIT MAGICKÉHO KOVU 

Jak vznikaly první monumentální stavby a co to znamenalo pro stratifikaci lidské společnosti? Jak do života zasáhlo umění zpracování kovů? Jak pravěcí lidé vnímali svět a nebe nad ním? Tyto otázky si zodpovíme při interaktivním programu, kdy budou studenti pracovat s kopiemi sbírkových předmětů, reprodukcemi pravěkého umění, modely monumentálních staveb ad. Program vznikl v rámci projektu Archeologie na dosah, financovaného Ministerstvem kultury z Programu aplikovaného výzkumu a vývoje národní a kulturní identity (NAKI).

Pro koho je program určen: 1. ročník SŠ / Trvání: 90 minut / Vzdělávací oblasti: Člověk a svět práce, Dějepis / Klíčová slova: : první monumentální stavby, bronz, železo / Výstupy-student: porozumí pozorování světa a vesmíru pravěkou společností, jeho významu pro obživu společnosti i její sakralitu. Student pochopí postup výroby bronzu, jeho význam pro společnost i následnou krizi způsobenou jeho nedostatkem. / Cena: zdarma / Počet žáků: max. 25 / Objednávky: Mgr. Ing. Marie Opatrná, marie_opatrna@nm.cz, 224 497 380

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Kulturní centra - Praha 5 Akce v MČ Praha 5

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Dětské programy pro...

Restaurant a hotel NebozízekPraha (588 metrů)

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (917 metrů)

The Golden Wheel HotelPraha (1 226 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Národní divadlo Národní divadlo Praha 1 (728 m)
Karlův most Karlův most Praha 1 (1 008 m)
Café Savoy Café Savoy Praha 5 (355 m)