Matějská jazzovou pouť přiveze i Carla Bley se svým triem

Adresa:

Přerov, Kratochvílova

Termín: 22.4.2012

22duben čtvrtek 01:00

Žánr: popfestivaljazz


Šest měsíců před 29. ročníkem Československého jazzového festivalu se české i zahraniční jazzové špičky sjedou do Přerova, aby jazzovým fanouškům zkrátily čekání na hlavní podzimní program.  Letošní festivalový prolog, který názvem Matějská jazzová pouť připomíná zakladatele přerovské festivalové tradice Rudolfa „Matěje“ Neulse, se letos uskuteční 22. dubna. Na tento koncert přijala pozvání jedna z nejvýznamnějších žen jazzové historie, americká pianistka, skladatelka a dirigentka Carla Bley. Jejími spoluhráči budou v přerovském Městském domě britský saxofonista Andy Sheppard a její životní partner, baskytarista Steve Swallow, jenž si na Československém jazzovém festivalu už zahrál v triu Johna Scofielda. V první polovině koncertu vystoupí elitní představitelé domácí jazzové scény – zpěvák Dan Bárta s triem Roberta Balzara.

 „Do podzimního festivalu zbývá ještě mnoho času, proto nás napadlo potěšit festivalové návštěvníky a příznivce jazzového žánru a uspořádat prolog v podobě Matějské jazzové pouti.  Je více než potěšující zprávou, že se pro vystoupení podařilo získat takovou osobnost, jako je Carla Bley společně s jejími muzikanty. Vystoupení této přední světové jazzmanky je pro náš festival nejen velkou ctí, ale další velkou premiérou,“ komentuje výkonný ředitel festivalu Rudolf Neuls.

Zázemí festivalovému prologu, stejně jako samotnému festivalu poskytnou jako obvykle prostory Městského domu Přerov v Kratochvílově 1, kde je rovněž možné zakoupit vstupenky v předprodeji již nyní. Rezervace na telefonu 581 290 311 nebo e-mailu predprodej@mdpr.cz. Cena vstupného na číslované sedadlo činí 250,- Kč, na stání 150,- Kč. Večerem jako již tradičně provede jeho dramaturg Aleš Benda. Veškeré další informace na http://www.csjf.cz. Audiovizuální ochutnávku lze najít například zde http://www.youtube.com/watch?v=alSUKjh33lw&feature=related.

Carla Bley je mimořádnou tvůrčí osobností. Na počátku její kariéry jiokouzlily významné osobnostijazzové avantgardy 60. let (např. Archie Shepp, Roswell Rudd, Don Cherry, Charlie Haden nebo její první manžel Paul Bley), ale s postupem času našla vlastní hudební jazyk, ve kterém sice zůstaly zachovány prvky volnéimprovizace, ale který má zřetelnou formu a strukturu. Carla Bley se angažovala přizaložení Cechu jazzových skladatelů neboliJazz Composers' Guild, se svým druhým manželem, trumpetistou Michaelem Mantlerem vedla kapelu Jazz Composers' Orchestra ainiciovala vznik vydavatelství JCOA, do jehož katalogu přispěla řadou titulů včetně svého „opus magnum“, albem Escalator over the hill. Její skladby upoutávají pozornost už svýmineobvyklýminázvy jako např. Dívka, která plakala šampaňské, Mezek ve špatné tónině, Reakční tango, Masožravá květina apod. Šestasedmdesátiletá skladatelka, pianistka a umělecká vedoucí různých big bandů vydala pod svým jménem zhruba dvě desítky alb, ale s Charliem Hadenem, Michaelem Mantlerem, Stevem Swallowem ad. se podělila o vedoucí rolipřirealizacimnoha dalších projektů.

Ukázka k dispozicizde: http://www.youtube.com/watch?v=ou5PE1AZy7g

V první polovině večera se na přerovské pódium vrátí kontrabasista Robert Balzar, jehož hostem přijeho posledním vystoupení v Městském domě byl americký kytarista John Abercrombie. Na letošní Matějské jazzové poutidoprovodí se svým triem jednoho z  nejvšestrannějších zpěváků české hudební scény Dana Bártu. Několikanásobný držitel hudebních cen Anděl a dalších trofejí, jehož obdivuje široká posluchačská veřejnost a zároveň jeho kvality oceňujeiodborná kritika, spolupracuje s Robertem Balzarem již řadu let. Tato hvězda pop music disponuje k překvapení nezasvěcených obdivuhodnouintuicí kumštýře, se kterou neomylně volí adekvátní prostředky a s optimálním jazzovým výrazem přesvědčivě tlumočí poselství jednotlivých songů. Robert Balzar Trio působící ve složení Robert Balzar - kontrabas, Stanislav Mácha – piano a Jiří Slavíček – bicí nástroje zaujímá přední místo na české jazzové scéně. Jeho repertoár tvoří vlastní skladby nebo úpravy jazzových standardů. Projekt má na kontě mnoho českýchizahraničních koncertů a festivalů a aktuálně pracuje na novém albu.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Přerov Akce v obci Přerov

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Matějská jazzovou...

Theatre HotelOlomouc (19.1 km)

Theresian Hotel & SpaOlomouc (21 km)

Restaurace ARIGONEOlomouc (21 km)