Karel Tůma: Andělé bez budoucnosti

Karel Tůma: Andělé bez budoucnosti

Adresa:

Ostrava, 28.října 2

Termín: 7.5.2015 30.6.2015

7kvě - 30čer celý den

Žánr: výstavyfotografievernisážsoutěž


Karel Tůma se narodil 2. září 1975 a po dokončení obchodní akademie pracoval v druhé půlce 90. let jako kulisák v Divadle na Vinohradech, v roce 1998 byl přijat na katedru fotografie FAMU v Praze, kterou absolvoval v roce 2005. V roce 1999 začal spolupracovat s nadací Člověk v tísni. Je zakládajícím členem obrazové agentury CHOICE Images a fotografické skupiny Rovnýma nohama. Zabývá se dlouhodobými dokumentárními projekty se sociální tématikou.

Je držitelem řady ocenění v nejrůznějších fotografických soutěžích, například 1. ceny "Zlaté oko" 2002 na Czech Press Photo v kategorii Každodenní život; Zlaté pecky, ceny Asociace českých reklamních agentur za kalendář na rok 2003; Ceny Asociace českých fotografů 2006 v soutěži Pražské historické dědictví ve fotografii ad.

V Komorní scéně Aréna vystaví svůj soubor Andělé bez budoucnosti, který je důsledkem
jeho dlouhodobějšího zájmu o tuto tématiku. Už před několika lety se totiž začal věnovat
ikonografií andělů a fotoaparátem zaznamenával vše, co s nimi jakkoliv souvisí. Nafotil tak třeba před časem i cyklus Andělé v Praze a ve Vídni, který se zabývá motivem anděla ve funebrální plastice.

„Autor se nespokojuje s prostou registrací a katalogizací andělů, jak by to udělal sběratel. Fotografie musí v jeho podání ukazovat více, než jen prostý záznam věci. Karel sám to říká tak, že mu jde o fotografie grafické a symbolické. Grafičností rozumím určitou výtvarnou kvalitu, která se snoubí s mě sympatickou přímočarostí a jednoduchostí. Fotografie jsou prosty všech triků, kterými si je naše technika schopná vypomoci. Čtvercový formát vede k prostší a klidnější kompozici obrazu – možná proto i k větší soustředěnosti. Grafičnost bych tedy chápal jako fotografickou čistotu. Symboličnost bych u našeho autora chápal jako transcendenci k tajemství,“ říká na toto téma jeho kolega, fotograf David

Vernisáž souboru Andělé bez budoucnosti, který čítá necelou dvacítku čtvercových černobílých fotografií, proběhne 4. května 2015 v 17 hodin za účasti autora a hudebního doprovodu.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Ostrava Akce v obci Ostrava

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Karel Tůma: Andělé...

Zámek ZábřehOstrava (5.2 km)

STING ApartmentsHavířov (10.8 km)

Zámeček Petrovice Karviná (19.7 km)