Jazz Goes to Town: Vertigo, Bucinatores a Michel Aumont et Le Grande Orchestre Armorigéne

Jazz Goes to Town: Vertigo, Bucinatores a Michel Aumont et Le Grande Orchestre Armorigéne

Adresa:

Hradec Králové, Eliščino náb. 777

Termín: 17.10.2015

17říjen čtvrtek 01:00

Žánr: koncertyjazzJazz Goes to Town


Vertigo (CZ) 

Dorota Barová – violoncello, zpěv
Marcel Bárta – tenor, alt, soprán saxofon, basklarinet
Oskar Török – trumpeta
Vojtěch Procházka – piano, klávesy, elektronika
Rastislav Uhrík – kontrabas, baskytara
Dano Šoltis – bicí
 
Vertigo je jedna z nejoriginálnějších českých skupin, která již více než jedno desetiletí stojí na špičce nejen českého moderního jazzu. Původní Vertigo Quintet vzešel z jazzu, ale postupem času se svými hudebními přesahy a tvůrčími schopnostmi jednotlivých členů skupiny dopracoval ke zcela svébytnému pojetí skladeb a k osobitému zvuku. Jeho součástí je kreativita, totální improvizace, ale též sofistikované kompozice zasahující místy až do oblasti soudobé vážné hudby.

Kompozice Vertiga jsou lyricky křehké i nervně eruptivní, detailně prokomponované i freejazzově přímočaré.

Od roku 2008 získává tvorba Vertiga další dimenzi, když do svých řad angažuje jako hosta jednu z nejpozoruhodnějších českých zpěvaček a cellistek Doru Barovou známou především z působení v cellovém duu Tara Fuki. Od roku 2011 se Dora Barová z hosta stává stálou členkou Vertiga, kvintet se rozšiřuje na sextet a posouvá své hudební vyjádření opět o něco dále, stejně nepředvídatelně, originálně a stejně autenticky, jako tomu bylo doposud.

Kapela Vertigo byla během své existence několikrát nominována na cenu Zlatý Anděl v kategorii jazz & blues a tuto prestižní cenu hudební akademie také dvakrát získala. Za dobu svého působení vydali čtyři studiová a jedno live album. Poslední album s názvem Taj patří k nejzajímavějším hudebním počinům roku 2014 na české hudební scéně.

Bucinatores (CZ) 

Jan Jirucha – trombón
Richard Šanda - trombón
Jiří Genrt – tuba
Marcel Bárta – tenorsaxofon
Petr Kalfus – altsaxofon
Jakub Doležal – tenorsaxofon
Petr Harmáček – trumpeta
Miroslav Hloucal – trumpeta
Oskar Török  – trumpeta
Jiří Šimek – el. kytara
Jakub Vejnar – baskytara
Daniel Šoltis – bicí
Radomil Uhlíř j.h. - zpěv, hlas
 
Ojedinělý avantgardní jazzový bigband složený z nejkreativnějších českých hudebníků mladší a střední generace pod vedením trombonisty Jana Jiruchy. Bucinatores je skupina, která spolu s kapelami, jako jsou Vertigo, Limbo či Points, představuje na české (nejen) jazzové scéně element, který zde již dlouhou dobu chyběl. Jejich hudba vyzařuje vitální energii, autorskou invenci, muzikantskou suverenitu, nadhled a čirou radost ze hry.

Na festivalu se představí s novým programem ve třináctičlenné sestavě rozšířené o exkluzivního a extravagantního hosta Radomila Uhlíře na postu vokalisty. Pokud bychom chtěli tuto kapelu zařadit do nějakého žánru, určitě by vedle jazzu zazněla slova jako avantgardní hip hop, groove, funky a  drum'n'bass. Kapela Bucinatores vznikla v roce 2003 jako dechový kvartet, později byla rozšířena o rytmickou sekci na sextet. Později se ansámbl podle potřeby rozšiřuje na 12- a vícečlenný bigband.

Neobvyklé obsazení bez harmonických nástrojů vytváří pozoruhodný zvuk, kterému dominuje silná a skvěle hrající dechová sekce. Jméno kapely odkazuje na římskou armádu, do které vedle hráčů na lesní roh (cornicen) a na tubu (tubicen) patřili také trubači (bucinator), kteří plnili funkci ponocného.

Michel Aumont et Le Grande Orchestre Armorigéne (FR) 

Michel Aumont – klarinet, basklarinet, elektronika
Marc Anthony – niněra
Gurvan Liard – niněra
Matthieu Letournel – suzafon
Laurent Genty – piano, klávesové nástroje
Raphaël Chevalier – housle
Dominique Le Bozec - perkuse
 
Sedmičlenný bretaňský orchestr Le Grand Orchestre armorigènE klarinetisty, basklarinetisty a skladatele Michela Aumonta uvede v české premiéře strhující opus Rapsodie Barbare, který je pulsujícím amalgámem na pomezí moderního jazzu, soudobé vážné hudby a bretaňského folklóru. Originální kompoziční postupy Michela Aumonta, hypnotická naléhavost skladby, stoprocentní hudební bravura členů orchestru i netradiční nástrojové obsazení, kterému vévodí dvojice fenomenálních hráčů na středověké niněry, činí z tohoto koncertu jednu z hlavních událostí festivalu. Michel Aumont se svým orchestrem vystoupí v ČR premiérově a exkluzivně pro Jazz Goes To Town.
Michel Aumont je klarinetista, basklarinetista a skladatel, který působí v bretaňském městě Saint-Brieuc.

Jeho tvorba je rozkročena mezi jazzovou tradicí, bretaňským folklórem, soudobou artificiální hudbou i experimentováním s elektroakustickou hudbou a novými technologiemi. Historie Orchestru armorigenE sahá do roku 2007, kdy Michel Aumont založil spolu s pianistou Laurentem Gentym a hráčem na niněru Marcem Anthonym Trio ArmorigènE. Trio se postupně rozrostlo na současný sedmičlenný orchestr, kde vedle perkusí, basklarinetu, houslí a piana přibyl ještě suzafon a další niněra, na kterou hrál Valentin Clastrier, světová jednička ve hře na tento pozoruhodný strunný nástroj. Obsazení orchestru, ve kterém jsou zastoupeny smyčce, perkuse, dřevěné dechové nástroje i žestě, dovoluje Aumontovi vytvořit originální, pozoruhodně mnohovrstevnatý a imaginativní zvuk.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Hradec Králové Akce v obci Hradec Králové

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Jazz Goes to Town:...

Restaurace Evergreen Nové AdalbertinumHradec Králové (607 metrů)

Ubytování U PalukůChrudim (29.1 km)

Residence ArxChrudim (29.3 km)