Kostel sv. Michala, Olomouc

Kostel sv. Michala

Olomouc, Žerotínovo nám. 220/1

Není tu akce, kterou Kostel sv. Michala pořádá? Přidej ji
  • Byli tadyBára B.
  • Ohodnoť místo

Kostel sv. Michala je barokní chrám, který patří k dominantám olomouckého panoramatu. Na jeho místě stála na počátku 13. století kaple, která však byla nedostačující. Proto dominikáni, kterým byla kaple věnována, postavili na místě kaple gotický kostel. Ten byl však velmi poničen během švédských válek. Proto byl stržen a na jeho místě postaven nový barokní kostel. Jeho stavba byla ukončena v roce 1707.

Stavitelem barokní budovy se stal Giovanni Pietro Tencala, který se mimo jiné podílel na bazilice Panny Marie na Svatém Kopečku. Protože stavbu kostela nedokončil, pokračoval místo něj italský architekt Domenico Martinelli. Kombinace jejich práce vtiskla kostelu výjimečný charakter. Jedná se o první kopulovitou stavbu severoitalského typu na Moravě a podobný kostel se údajně nachází až u Neapole.

Kostel je 60 metrů dlouhý, 20 metrů široký a 41,2 metrů vysoký. Křížovou chodbou se může člověk dostat až k souboru nových zvonů, k nimž vede 75 schodů. Nevýhodou chrámových zvonů bylo to, že byly vyrobeny ze stejného materiálu, ze kterého se vytvářely také hlavně děl. Proto byly několikrát oběťmi válečných rekvizicí (v roce 1917 a 1943). Kostel byl poté 64 let úplně bez zvonů. Současný zvonový soubor je již třetí. 



Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí
Máš fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Štítky

Kostel sv. Michala: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!