Lennonova zeď, Praha 1

Lennonova zeď

Praha 1, Velkopřevorské náměstí

Není tu akce, kterou Lennonova zeď pořádá? Přidej ji
  • Byli tadyTatarka
  • Napsali jsme...
  • Fotky z okolí
  • Ohodnoť místo

Lennonova zeď je zeď Maltézské zahrady, kde se od 80. let 20. století se na ní objevují nápisy a malby s odkazem na Johna Lennona.

Již v 60. letech se na zdi začaly zobrazovat vzkazy, tehdy například pro Jana Wericha, který bydlel nedaleko. Později se objevovaly protestní nápisy, fejetony, milostné básně - proto se jí také od let sedmdesátých začalo říkat „Zeď nářků“.

Po smrti Johna Lennona v roce 1980 byl na tomto místě vytvořen symbolický hrob, kam lidé nosili květiny a svíčky. Postupně byly původní nápisy nahrazovány novými a okolní zdi se zbarvily do Lennonem inspirovaným graffitů i útržků textů Beatles.

Zeď byla přebarvena několikrát – na zeleno i na šedivo, poprvé v roce 1981 (pravděpodobně v souvislosti s přípravami sjezdu KSČ).

Po navrácení areálu řádu maltézských rytířů se vlastník rozhodl zeď opravit. Na návrh Mírového klubu Johna Lennona pak řád nechal malíře Františka Flašara na zeď vytvořit portrét Johna Lennona. Dnes zeď reprezentuje symbol svobodných ideálů, mezi které patří láska a mír (love and peace).

V noci z neděle 16. na pondělí 17. listopadu 2014 umělecká skupina studentů přetřela celou zeď na bílo a vytvořila na ní nápis „Wall is over!“ (parafráze Lennonovy písně War is over z roku 1971). Bílá zeď má symbolizovat svobodu, poskytnutí volného prostoru novým vzkazům současné generace. Na zdi se denně objevují nové a nové nápisy a malby.



Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí

Lennonova zeď na fotkách...

Lennonova zeď, Praha 1

Lennonova zeď, Praha 1

 
Máš lepší fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Štítky

Lennonova zeď: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!

Kousek odtud doporučujeme...

Café Savoy Praha 5 (588 m)
Café Louvre Praha 1 (978 m)

Je libo tematický výlet po okolí?

Aktuální předpověď počasí v Praze?