Lennonova zeď během večera změnila podobu. Malovali umělci i velvyslanci

Lennonova zeď během večera změnila podobu. Malovali umělci i velvyslanci 

Lennonova zeď u pražské Kampy získala přes noc zcela novou tvář. Přes dvacet umělců a velvyslanci z různých ambasád na ni večer nakreslili nové motivy propojené heslem „All you need is love“ ve třiceti jazycích. Zahájili tak oslavy třiceti let od sametové revoluce.

V pondělí 18. března večer se umělci a velvyslanci svolaní Pavlem Šťastným a Petrem Bouškou pustili do velkolepých změn na Lennonově zdi, jednom ze symbolů svobody a revolty proti establishmentu v socialistickém Československu. Dnes je Lennonova zeď jednou z populárních turistických atraktivit v Praze.

Akcí se umělci rozhodli zahájit oslavy 30 let svobody v České republice. „Děláme to záměrně na Lennonově zdi, protože je pro nás symbolem svobody už šedesát let,“ vysvětlil Pavel Štastný, z jehož iniciativy se umělci u Zdi tento den sešli, mimo jiné také autor loga Občanského fóra.

Kdybychom tuto akci dělali přesně v tento den před třiceti lety, jsme v zásadě všichni zavření. To, že jsme tady mohli dnes svobodně tvořit s dalšími dvaceti umělci, nejen českými, ale i zahraničními, je pro nás velmi symbolické. To je ta svoboda,“ dodal.

Pavel Šťastný u Lennonovy zdi

Mezi umělci, kteří Lennonovu zeď v pondělí pomalovali, nechyběl třeba český výtvarník Kurt Gebauer, ale i studenti uměleckých škol, street artisti, zlatníci, něco napsal třeba i ekonom Tomáš Sedláček. Tento mix osobností nejen z uměleckého světa svolal spolu se Štastným spoluautor projektu LÁSKA Petr Bouška. Kromě výtvarníků na Zeď přes šablony psali i velvyslanci různých zemí, které Šťastný pozval v rámci Festivalu ambasád, který pořádá spolu s Farmářskými trhy na Kulaťáku.

Petr Bouška u Lennonovy zdi

Jednotný nápis „All you need is...“ doplňovalo slovo „láska“ v různých jazycích. Velvyslanec Spojených arabských emirátů na Lennonovu zeď i namaloval vlajku, kterou kdysi dávno, když se Emiráty zakládaly, sám jako student navrhnul. „Umění spojuje národy. Umělci jsou všeobjímající, je jedno, jestli je to velvyslanec, spisovatel, malíř nebo sochař," uvedl Šťastný.

Foto Eva Ticháková

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Lennonova zeď během večera změnila podobu. Malovali umělci i velvyslanciLennonova zeď během večera změnila podobu. Malovali umělci i velvyslanciLennonova zeď během večera změnila podobu. Malovali umělci i velvyslanci
 

Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!