Muzeum Boskovicka: Židovský obecní dům, Boskovice

Muzeum Boskovicka: Židovský obecní dům

Boskovice, Bílkova 600/7

Není tu akce, kterou Muzeum Boskovicka: Židovský obecní dům pořádá? Přidej ji
  • Byli tadykristyna.ctvrtlikova
  • Ohodnoť místo
  • www.muzeum-boskovicka.cz

Starší obecní dům - nedílná součást cenného areálu židovské čtvrti - shořel při katastrofálním požáru ghetta v roce 1823. Nová budova vznikla podle plánů vrchnostenského stavitele Mathiase Flocha v roce 1826 v empírovém slohu. Je to rozsáhlejší dvoupodlažní stavba se sedlovou střechou, členěnou fasádou a klenbami v přízemí, v níž bývaly umístěny kancelář židovské obce, školní učebna, studovna, byty rabína a správce špitálu a pekárna macesů se skladem.

Expozice - Židovské čtvrti v českých zemích

Židovské čtvrti v českých zemích představují v rámci celé Evropy určitý fenomén, který má značnou výpovědní hodnotu a potenciál zaujmout návštěvnickou veřejnost. Právě Boskovice se mohou pochlubit jednou z nejzajímavějších a nejlépe dochovaných židovských čtvrtí u nás, která je pro své urbanisticko-architektonické hodnoty cílem četných návštěv domácích i zahraničních turistů. 

Muzejní expozice ve třech místnostech ukazuje v plné šíři bohatství forem židovských čtvrtí u nás, historické příčiny jejich vzniku, důvody jejich lokalizace a situování, jejich typické projevy z hlediska urbanistického, architektonického a funkčního. Také přibližuje běžný život v ghettu, další vývoj čtvrtí poté, co je opustili původní obyvatelé, a péči o toto kulturní dědictví. K prezentaci jsou využity panely s kopiemi historických dokumentů, map a plánků, s černobílými historickými a barevnými soudobými fotografiemi a s textovým doprovodem a dále vitríny s šesti modely vybraných typů židovských čtvrtí na území ČR.

Byt rabína a pekárna macesů

Na návštěvnické centrum v přízemí navazuje místnost s náznakovou instalací původního vzhledu židovské domácnosti - bytu rabína a pekárny-výrobny macesů, která se dříve v domě opravdu nalézala.



Muzeum Boskovicka: Židovský obecní dům a okolí - aktuální program

Toto muzeum/galerie si nedoplňuje program nebo není naším partnerem. Víš o akci, která se zde koná? Přidej ji.

Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí
Máš fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Štítky

Muzeum Boskovicka: Židovský obecní dům: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!