Živá voda Modrá, Modrá

Živá voda Modrá

Modrá

Není tu akce, kterou Živá voda Modrá pořádá? Přidej ji
  • Byli tadyAndrea Morkusová
  • Ohodnoť místo

Expozice zaměřená na sladkovodní biotopy a život pod vodní hladinou. V přízemí hlavní budovy si mohou děti vyzkoušet nejrůznější aktivity s tématikou obměn vodních ekosystémů v průběhu celého roku. Nachází se zde i malá výstavka vycpanin vodních ptáků a savců. Stěny zdobí fotografie ryb od Rostislava Štefánka.

Ve dvou podzemních patrech se nachází podvodní tunel vybudovaný v přírodní sladké vodě, který je ojedinělým experimentem v rámci celé Evropy. Tunel pro návštěvníky se nachází v hloubce 3,5 metru pod vodní hladinou, má délku 8 metrů a šíři 2 metry. Po levé straně můžete vidět ryby chladných vod, horských potoků a řek - jelce, lipany, mníky, pstruhy, parmy a oukleje. Pravá strana patří především velkým rybám. Typickým obyvatelem je kapr, který je zde chován v několika formách. Dravce reprezentují štiky, candáti nebo sumci. Raritou expozice jsou jeseteři - tažné ryby, které dříve migrovaly z Černého moře až do řeky Moravy. Mezi jeseterem ruským, malým či hvězdnatým se vyjímá téměř dvoumetrová vyza velká - největší sladkovodní ryba světa. Areál Živá voda pořádá i speciální akce, například potápěčské exhibice a přednášky o potápění či ukázky rybolovných technik.

Přední část venkovní vodní plochy slouží jako expoziční sladkovodní jezero s jeho přirozeným fungováním a vztahy, včetně drobných vodních organizmů. Jeho hloubka je 6,5 metrů a celkový objem 850 m3. Žijí zde druhy ryb typické pro zdejší region, a to jak současné, tak historicky původní. Nachází se zde i přírodním koupaliště s brouzdalištěm napájené podzemním pramenem s vysokou kvalitou vody. Vodní rostliny zde vysazené fungují jako kořenová čistička. Najdeme zde i typické moravské biotopy s jejich charakteristickými bylinami a dřevinami - chřibské prameniště, venkovskou bylinkovou zahrádku či lužní les.

Foto: Jan Starec, CC BY-SA 3.0



Živá voda Modrá a okolí - aktuální program

Toto muzeum/galerie si nedoplňuje program nebo není naším partnerem. Víš o akci, která se zde koná? Přidej ji.

Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí
Máš fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Živá voda Modrá: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!