Skalní hrad Jestřebí, Jestřebí

Skalní hrad Jestřebí

Jestřebí, zřícenina

Není tu akce, kterou Skalní hrad Jestřebí pořádá? Přidej ji
  • Byli tadyAndrea Morkusová
  • Fotky z okolí
  • Ohodnoť místo
  • turistickamapa.cz

Skalní hrad Jestřebí je poprvé spolehlivě zmiňován na začátku 15. století. Již v polovině 16. století je poprvé uváděn jako pustý. Jestřebí sdílelo osudy zahrádeckého panství, jehož bylo součástí. Roku 1623 jej získal Albrecht z Valdštejna a roku 1654 (stejně jako zámek Zahrádky) Jestřebí přechází do rukou rodu Kouniců, kterému patřilo až do roku 1936.

Ve 40. letech 19. století zde byly provedeny romantické úpravy. Do podoby hradu zasáhla těžba pískovce na úpatí hradní skály v 18. stol. Část skály se zbytky hradu byla zničena přímo těžbou, mnohem větší však sesuvy způsobenými narušením statiky skalního suku. Několik rozsáhlých sesuvů proběhlo během 19. a první poloviny 20. stol.

Při zatím posledním velkém sesuvu v roce 2009 spadla podstatná část vyšší hradní skály včetně dochovaného zbytku cimbuří, tvořících do té doby typickou siluetu hradu. Dnes jsou z hradu na mohutném skalním suku zachovány malé zbytky zdiva a schodiště na nižší vyhlídkovou plošinu, odkud je pěkný výhled do okolí. Vstup je na vlastní nebezpečí. Zřícenina je chráněna od roku 1958 jako kulturní památka. Pod hradem se nachází jestřebský hřbitov s dvoupatrovou zvonicí a hřbitovní kaplí.

Proč právě sem: přijďte si prohlédnout zříceninu, kterou Karel Hynek Mácha nazval Mořským korábem a která na něj silně zapůsobila.

Foto: VitVit Zdroj: Wikimedia Commons CC BY-SA 4.00



Ukaž mi akce v okolí Ukaž mi cyklotrasy v okolí

Skalní hrad Jestřebí na fotkách...

Skalní hrad Jestřebí, Jestřebí

 
Máš lepší fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Skalní hrad Jestřebí: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!