Severočeské muzeum v Liberci, Liberec

Severočeské muzeum v Liberci

Liberec, Masarykova 11

1
Není tu akce, kterou Severočeské muzeum v Liberci pořádá? Přidej ji

Severočeské muzeum v Liberci patří mezi největší muzea v České republice. Založeno bylo v roce 1873 jako uměleckoprůmyslové muzeum a v českých zemích je nejstarším muzeem tohoto typu.

Již v prvních letech své existence se podařilo shromáždit mimořádně bohaté sbírky prakticky ze všech zájmových oborů z vyspělých evropských zemí a zčásti také z Předního a Dálného východu. S ohledem na místní tradice severních Čech však největší pozornost patřila sklu a textilu.

Zásluhou četných darů a pravidelných nákupů v aukčních domech a u významných starožitníků v celé Evropě se sbírkové fondy rozrůstaly natolik rychle, že si ještě v závěru 19. století vyžádaly po několikerém stěhování vlastní budovu. Ta byla postavena v letech 1897-1898 podle návrhu prof. Ohmanna z Prahy v romanticko-historizujícím stylu. Po stavební stránce propojuje typy sakrální a palácové architektury. Monumentální komplex doplňují replika renesanční věže liberecké radnice a přístavba tzv. měšťanského domu, připomínajícího původní měšťanskou zástavbu z konce 18. století.

K dalšímu významnému rozšíření sbírek došlo v roce 1904, kdy muzeum získalo okolo 2 500 uměleckých děl z pozůstalosti čestného kurátora a štědrého mecenáše barona Heinricha Liebiega, významného libereckého průmyslníka. Od vzniku samostatného státu v roce 1918 až do II. světové války mělo muzeum stejný charakter.

Po II. světové válce byly v rámci reorganizace k muzeu přičleněny regionální sbírky ze zrušeného Vlastivědného muzea a Přírodovědného muzea v Liberci.



Severočeské muzeum v Liberci a okolí - aktuální program a vstupenky

15úno - 26kvěcelý den

František Štorm

Severočeské muzeum v LiberciVýstava

25led - 9čercelý den

Symbiosis

Severočeské muzeum v LiberciVýstava

12čer - 6říjcelý den

Karel Hubáček

Severočeské muzeum v LiberciVýstava

20čer - 28říjcelý den

Jan Schindler | Ryté sklo

Severočeské muzeum v LiberciVýstava

27čer - 5ledcelý den

Kniha o Jizerských horách

Severočeské muzeum v LiberciVýstava
vytisknoutMáš fotku tohoto místa? Přidej ji

Přihlas se a přidej na Informuji.cz své nejlepší fotky tohoto místa. Děkujeme za pomoc! :)


Štítky

Severočeské muzeum v Liberci: hodnocení ostatních

Toto místo ještě nikdo nehodnotil. Buď první!