Kultovní Hlava XXII ožívá v novém vydání

Kultovní Hlava XXII ožívá v novém vydání

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


"Voják může požádat o propuštění z armády je-li blázen, ale zároveň říká, že uvědomuje-li si, že je blázen, nemůže být bláznem."

Nejslavnější kniha amerického satirika Josepha Hellera spatřila světlo literárního světa v nové podobě vydavatelství Albatros. Absurdní román popisující nesmyslnost války ve všech podobách vyšel poprvé v Čechách jen tři roky po anglickém originálu v roce 1964. Svým nadhledem připomíná seriál M.A.S.H., literárního poručíka Ernesta Goodbodyho z románu Jak jsem vyhrál válku a v neposlední řadě českého vojáka Švejka. I proto je kniha u tuzemských čtenářů tak oblíbená. Nové "strakaté" vydání je tradičně spojeno s výborným překladem Miroslava Jindry.

Hlava XXII je psána na základě Hellerových zkušeností s armádou. Svět v němž je vše postavené "na hlavu" skýtá absurdní situace v bojích druhé světové války. Série epizod vyprávěných z hlediska několika různých postav satiricky napadá krutost a nesmyslnost válečné mašinerie. Hlavní děj se točí kolem poručíka letectva Yossariana, který je se svou bombardovací letkou ze základny na ostrově Pianosa ve Středozemním moři nucen útočit na různá italská města a navzdory absurdním příkazům svých nadřízených se pokouší dostat domů alespoň s trochou zdravého rozumu

Hellerova prvotina a zároveň průnik do síně slávy satirické literatury je nezbytným kouskem ve sbírce každého milovníka knih. V roce 1970 ji s úspěchem převedl na stříbrné plátno režisér Mike Nichols. Edice vydavatelství Albatros připravuje k vydání ještě volné pokračování s názvem Zavíráme! (Closing time), ve kterém se hrdinové potýkají s problémy stárnutí a románovou politickou satiru Gold za všechny peníze.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!