Brněnská knihovna pořádá workshop Recykliteratury

Brněnská knihovna pořádá workshop Recykliteratury

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Je to pár let zpátky, co se v hlavách Vojtěcha Maška a Karolíny Voňkové z komiksového nakladatelství Lipnik zrodil nápad tvořivě recyklovat starou literaturu. Od vzniku původní myšlenky různě přeskupovat texty a obrazy za účelem objevování nových příběhů Recykliteratura urazila kus cesty. Vykrystalizovala do celkem určité podoby se specifickými pravidly a především rozšířila svou fanouškovskou základnu na Facebooku na 14 000 lidí.

Jak se dočteme na facebookové stránce v popise, je to kolektivní hra. Tvořit může kdokoli, kdykoli. Stačí si obstarat potřebný materiál, tedy staré knihy nebo časopisy, ze kterých vystříháme nejlépe černobílé fotografie a k nim zvolený textový komentář. Pro ty, jimž by se materiál obstarávat nechtělo a do tvorby se bez silného vnějšího podnětu prostě nenakopnou, je tady červnový workshop Recykliteratury pro veřejnost pořádaný Knihovnou Jiřího Mahena v Brně. Proběhne ve dvou termínech: 11. 6. od 15:00 přednostně pro rodiče s dětmi a 16. 6. od 17:00 pro dospělé v prostorech přednáškového sálu v 5. patře Ústřední knihovny na Kobližné 4.

Takže čím si vlastně tento originální počin získal tolik příznivců? V duchu dadaistické nahodilosti totiž dochází k nečekaným proměnám původního obsahu. Výsledkem této literární reinterpretace bývá fragment příběhu s nevyřčeným začátkem a koncem, který hojně oplývá humorem, absurditou a napětím mezi protiklady. Princip vytváření Recykliteratury je velmi jednoduchý, a přesto naprosto nevyčerpatelný na překvapivé souvislosti. Většina obrázků vyvolá pobavení, za pozornost však stojí i kousky vážnější, všelijak poetické, melancholické, občas i filosoficky znepokojivé.

Prostřednictvím crowdfundingového portálu HITHIT bylo možné do konce května přispět na vydání sborníku toho nejlepšího z dosud vzniklých anekdot. Máme se na co těšit! Navíc současná podoba Recykliteratury nemusí být podle Vojtěcha Maška konečná a dalšímu kreativnímu vývoji se meze nekladou. Takže co takhle přijít rozšířit pojetí Recykliteratury zrovna na workshop do knihovny? Čeká na vás dostatek podnětného materiálu a další různé vtipné postupy, jak tvořivě zpracovat literaturu vyřazenou z knihovního fondu nebo třeba z vaší domácí knihovny.

www.kjm.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!