Magnesia Litera 2015 ocenila vítěze: Knihou roku je Reinerův Básník

Magnesia Litera 2015 ocenila vítěze: Knihou roku je Reinerův Básník

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Letošním cenám Magnesia Litera vévodí kniha Martina Reinera Básník s podtitulem Román o Ivanu Blatném – získala cenu Kniha roku. V kategorii prózy zvítězil román Mlýn na mumie od Petra Stančíka. Objevem roku je Pálenka Matěje Hořavy. Vítězové 14. ročníku byli včera vyhlášeni na Nové scéně Národního divadla.

V sekci Litera za knihu pro děti bodovali kritik Ondřej Horák a Jiří Franta ze skupiny Rafani s publikací Proč obrazy nepotřebují názvy. Ta na bohatě ilustrovaném příběhu seznamuje starší školáky s milníky vývoje moderního umění.

Cenu za poezii získala editorka a literární kritička Olga Stehlíková za svůj debut Týdny. Tato kniha podle poroty přináší silnou a celistvou výpověď o naší existenci "tady a teď" a je psána diagnosticky přesným jazykem.

V kategorii Litera za literaturu faktu se blýskl počin Heřman Jakub Černín na cestě za Alpy a Pyreneje, který má na svědomí kolektiv Zdeněk Hojdy. Podle poroty jde o jednu z vrcholných českých publikací věnovaných dějinám cestování.

Akademický atlas českých dějin byl oceněn jako Nakladatelský počin roku, zpracoval jej kolektiv pod vedením Evy Semotanové a Jiřího Cajthamla. Mimo map se v něm nachází zasvěcený výklad souvisejících politických hospodářských nebo jazykovědných událostí.

Objevem roku se stala prvotina Matěje Hořavy Pálenka. Porotu zaujal způsob, kterým mladý český učitel v prostředí rumunského Banátu zachycuje své myšlenky a zážitky ve dvaačtyřiceti krátkých textech.

Literu za překlad si odnesla trojice Lukáš Novák, Stanislav Rubáš a Zuzana Šťastná, kteří z angličtiny převedli soubor básní a kreseb Jen jestli si nevymýšlíš Shela Silversteina.

Kosmas cena čtenářů připadla Vladimíru Pikorovi a Markétě Šichtařové a jejich ekonomickému thrilleru Lumpové a beránci.

Literu za blog roku získala herečka Marie Doležalová za svůj originální projekt Kafe a cigárko, kde glosuje situace, se kterými se ve své profesi setkává.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!