Literární novinky - Sirotčinec, Nevěsta na sněhu a Morantologie

Literární novinky - Sirotčinec, Nevěsta na sněhu a Morantologie

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Přinášíme vám novinky ze světa knih. Nejzajímavější je rozhodně vydání pokračování Sirotčince slečny Peregrinové od Ransoma Riggse s podtitulem Podivné město. Vydává nakladatelství Jota.

Mimořádná pouť, která začala v knize Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, pokračuje. Jacob Portman se vydává se svými novými přáteli na cestu do Londýna, podivného hlavního města celého světa. Doufají, že zde naleznou lék pro svou milovanou ředitelku, slečnu Peregrinovou. Jenže ve městě ničeném válkou číhají nečekaná překvapení na každém rohu. A než Jacob dovede podivné děti do bezpečí, musí učinit důležité rozhodnutí, které se týká jeho lásky k Emmě Bloomové.

Prázdné město vtáhne čtenáře do imaginárního světa telepatie a časových smyček, cirkusových triků a vlkodlaků – do světa obydleného „podivnými“ dospělými, vrahounskými stvůrami a bizarními druhy zázračných zvířat.

Stejně jako v prvním díle, i druhá část Podivných dětí v sobě spojuje napínavou fikci s dosud nepublikovanými dobovými fotografiemi, a nabízí tak jedinečný čtenářský zážitek.

Další novou knihou je Nevěsta na sněhu od Jana Segherse. Vydává nakladatelství Host.

Ať půjdeš kamkoli, najdu si tě. Ať zemřeš kdekoli, budu u toho…

Vlastně to měl být radostný den. Hlavní komisař Robert Marthaler se těší, až odpoledne vyzvedne na letišti svou přítelkyni Terezu, která se po třech letech vrací do Frankfurtu. Hned ráno ho však zavolají k vraždě mladé ženy. Stačí jediný pohled na zohavené tělo a je jasno: oběť byla před smrtí dlouho mučena. Marthaler a jeho kolegové tuší, že s obvyklým vyšetřovacím postupem se tentokrát nikam nedostanou.

Téhož dne se nová budova policejního prezidia na Adickesově třídě ocitne pod vodou. Marthalerův tým se proto přestěhuje do starého činžovního domu: mezi bednami a nadávajícími stěhováky musí objasnit jeden z nejobtížnějších případů v dějinách frankfurtské kriminální policie.

Tím však problémy Roberta Marthalera nekončí. Kvůli vyšetřování zapomene přijet pro Terezu na letiště a ona se mu pak několik dní vůbec neozývá. Jako by se po ní slehla zem. Nadřízený k jeho týmu navíc přidělí policistu, se kterým má hlavní komisař nevyřízené účty. A když se Marthaler na tiskové konferenci více než oprávněně rozzlobí, má to své následky. Svéhlavý a nepohodlný komisař, který byl svému šéfovi už dlouho trnem v oku, je postaven mimo službu.

Do třetice je tu Morantologie od Caitlin Moranové. Opět vychází u nakladatelství Host.

Morantologie — to nejlepší z Caitlin Moranové v historicky první sbírce jejích sloupků. V knize Jak být ženou jsem se omezila na jediné téma: ženy. Jejich vlasy, jejich boty a jejich pobláznění Aslanem z filmu Lev, čarodějnice a skříň (o němž vím, že je univerzální).
Ale! Ve své nové knize Morantologie — jak název napovídá — jsem se osvobodila, abych mohla řešit zbytek světa: Krotitele duchů, Twitter, kofein, záchvaty paniky, vzpomínkovou bohoslužbu za Michaela Jacksona, měšťáckou závislost na marihuaně, opíjení, Panství Downton, pandy, svoji vlastní tragickou předčasnou smrt a opakovaná selhání ve snaze kohokoliv přimět, aby používal přezdívku, kterou jsem si sama vymyslela.

Jdu do erotického klubu s Lady Gaga, brečím na kytaře Paula McCartneyho, opíjím se s Kylie, čichám k polštáři Sherlocka Holmese na Baker Street 221b, píšu nekrolog Amy Winehouse, na Downing Street přijdu pozdě ke Gordonu Brownovi, David Cameron mě drze odbyde na zahradní párty — i když to bude asi proto, že jsem ho nazvala robotem C3PO vyrobeným ze šunky. A ve volném čase — mezi kocovinami — řečním o sociálním státu, zavírání knihoven a chudobě jako nějaký béčkový Dickens nebo Orwell, ale s kozama.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!