Literární novinky - Timmy Nezdárek či Téměř ctihodná liga pirátů

Literární novinky - Timmy Nezdárek či Téměř ctihodná liga pirátů

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


I v létě vycházejí nové knihy, přestože jich je o něco méně. Přinášíme upoutávku na několik zajímavých novinek.

Timmy Nezdárek - Koukej, co jsi provedl - Stephan Pastis, Nakladatelství Jota

Timmy Nezdárek se chystá rozlousknout svůj zatím největší případ: najít ukradený glóbus, na jehož nalezení byla vypsána školní soutěž. Je to jeho šance, jak získat odměnu ve výši pěti set dolarů, která ho zajistí na zbytek života. Jenže někdo se očividně snaží obehrát systém. Oblafnout ho. Podfouknout. Obalamutit. Takže Timmymu Nezdárkovi nezbude než s pomocí líného ledního medvěda Kapitána a překvapivého nového spojence – výstřední pratety Colander – najít způsob, jak to těm podvodníkům spočítat. Jak se vypořádat s obrovskou nespravedlností. Teď už jenom odevzdat včas přihlášku do soutěže.

Téměř ctihodná liga pirátů: Poklad Čarodějky ze severu - Caroline Carlsonová, Nakladatelství Host

Hilary Westfieldová odjakživa snila o tom, že bude pirátkou. Jenže Témeř ctihodná liga pirátů její přihlášku rázně odmítla a Hilary je namísto nebezpečí na moři přinucena čelit nástrahám mnohem horším — výuce dobrých mravů v Penzionátu slečny Pimmové pro jemné dámy! Tvrdohlavá dívka odtamtud však po pár dnech uprchne a nechá se najmout pirátem na volné noze zvaným Postrach Jižních teritorií, aby pro něj získala magický poklad a pro sebe uznání pirátské obce. Vtipné a napínavé dobrodružství dívky, jež se stane pirátkou i přes vytrvalý odpor ofciálních pirátských kruhů. Pravý pirát se nikdy nevzdává!

Jak má Hilary najít poklad, když je její mapa nepoužitelná a posádka lodi se skládá z vychovatelky, špiona a upovídaného chrliče — kouzelného kamenného dráčka, který nadevše miluje romantické příběhy a drbání za ušima?

Rozverná knížka plná barvitých postav je skvělým čtením pro fanoušky Řady neštastných příhod Lemonyho Snicketa nebo  Tajemného bratrstva pana Benedikta Trentona Leea Stewarta.

Tři hry - Karel Čapek, Nakladatelství Host

Po Čapkovi romanopisci, jehož Česká knižnice prezentovala trilogií Hordubal,  Povětroň a Obyčejný život, se představuje Čapek jako dramatik. Právě svými dramaty s utopickými a fantastickými náměty dosáhl Karel Čapek už ve dvacátých letech 20. století evropské proslulosti. Svazek obsahuje tři vrcholná autorova dramata z různých období jeho tvorby: hořkou komedii o mládí a lásce  Loupežník (začala vznikat ještě ve společné dílně bratří Čapků před první světovou válkou), proslulou hru o robotech a lidech RUR, podnícenou mimo jiné světovou válkou a následnou revoluční vlnou, a Bílou nemoc z druhé poloviny třicátých let, z doby, kdy se autor angažoval na obranu demokracie proti autokratickým a fašistickým režimům. V komentáři Jiří Holý analyzuje jednotlivé verze prvních dvou her, sleduje genezi, recepci i aktuální smysl všech tří autorových her.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!