Literární novinky - Novinky z nakladatelství Jota

Literární novinky - Novinky z nakladatelství Jota

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Nakladatelství Jota vytahuje toto léto hned několik knižních trumfů. Právě nyní vychází:

Čistý - Julianna Baggottová - Příběh z postapokalyptického světa nejen pro fanoušky Hunger Games.

Pressia si toho z Explozí ani ze života Předtím moc nepamatuje. Přespává ukrytá ve skříňce v ruinách starého holičství, kde žije se svým dědečkem, a myslí na to všechno, co je pro ni nenávratně ztraceno – jak ze světa zábavních parků, kin, narozeninových oslav, tatínků a maminek zbyl jen popel a prach, jizvy a zdeformovaná těla. Jenže teď, když dospěla do věku, kdy se musí všichni hlásit k milici, kde z nich buď vycvičí vojáky, nebo je, jsou-li příliš postižení a slabí, využijí jako živé cíle, se Pressia rozhodne pro útěk.

Existují ovšem i takoví, kteří apokalypsu přečkali bez postižení. Čistí. Přežívají v bezpečném úkrytu za zdmi Dómu, který chrání jejich zdravá, uměle zdokonalovaná těla. Jenže Partridge, jehož otec je jedním z nejvlivnějších lidí v Dómu, si připadá izolovaný a osamělý. Jiný. I jeho trápí pocit ztráty – možná proto, že se jeho rodina rozpadla, otec je emocionálně odtažitý, bratr spáchal sebevraždu a matce se do tohoto útočiště vůbec dostat nepodařilo. Takže když zjistí, že jeho matka možná stále ještě žije, rozhodne se Partridge dát svůj život v sázku a uprchnout z Dómu, aby ji našel.

Prach jsi a v prach se obrátíš - Chris Tvedt

Na hřbitově v Oslu se nachází hromadný hrob, do nějž byli až do poloviny 70. let pohřbíváni pacienti z místní psychiatrické léčebny. A jedno z těl by tam vůbec ležet nemělo...

Edvard Matre, vyšetřovatel vražd na kriminálce se vrací do svého rodného města Bergen. Došlo v něm k vraždě jedné mladé ženy - a druhá oběť leží po brutálním útoku v kómatu. Oba případy se natolik podobají, že se policie obává, že jde o sériového vraha. Edvard má za úkol ho najít dříve, než dojde k dalšímu zločinu. Jenomže celý případ je velmi složitý – policie nemá v rukou téměř nic, ani podezřelé, ani motiv či nějaké stopy. A navíc se Edvard dozvídá, že jedno z těl v masovém hrobě je nejspíš jeho matka. Tato informace ho šokuje, protože si myslel, že zemřela při autohavárii a je pohřbena v Bergenu.

Edvard Matre je zvyklý, že na začátku případu neví, kdo je vrahem. Není ale vůbec připravený na to, že najednou neví, kdo je on sám…

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!