Literární novinky - Percy Jackson, Marie Antoinetta či Peníze?

Literární novinky - Percy Jackson, Marie Antoinetta či Peníze?

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Opět se nám nahromadily knižní novinky. Nezbývá nic jiného, než je představit. Venku začíná být teplo, tak si kupte některou ze zajímavých knih, posaďte se na zahrádku a vychutnejte si poutavé literární příběhy.

Percy Jackson - Bohové Olympu - Hádův chrám, Rick Riordan - Nakladatelství Fragment

Čas se krátí… Bránu Smrti, tajemný průchod mezi světem živých a mrtvých ovládla Gaia se svými pomocníky. Zástupy nestvůr proudí na zem a chystají se převzít vládu nad světem. Přijdou Percy a jeho přátelé na to, jak bránu uzavřít? Dokáží se vrátit z hlubin Tartaru, nejtemnější části podsvětí, kterému vládne bůh mrtvých Hádes? Nebude to jednoduché! Řečtí a římští bohové nedokáží svým dětem pomoci a k Táboru polokrevných se blíží armáda římských polobohů, aby ho zničila. Sedm statečných hrdinů z proroctví musí znovu nasadit své životy za záchranu bohů, lidstva a celé civilizace.

Můj milý deníčku - Nej kámoška může být jen jedna!?, Jim Benton - Nakladatelství Fragment

Jmenuju se Jamie a mám fakt velký problém. Angelina se stala mojí příbuznou, takže bychom tím pádem měly být nejlepší kamarádky. Ale ona je prostě děsná, to snad musí vidět každý! Moje opravdická nejlepší kámoška Isabella si myslí, že není tak špatná a že se můžeme kamarádit všechny společně. Ona prostě nechápe, že nejlepší kámoška přece může být jen jedna! Nebo snad ne???

Marie Antoinetta – Strmý pád, Juliet Grey - Nakladatelství Domino

V závěrečném díle trilogie provázíme Marii Antoinettu obdobím, kdy pro ni bylo nejtěžší uchovat si důstojnost. A možná i zdravý rozum…

Marie Antoinetta už ve Francii zažila mnohé – bojovala se svazující etiketou, intrikami dvořanů i liknavostí vlastního manžela. Z frivolní nezodpovědné dívenky se zálibou v přepychových radovánkách postupně vyzrála v odpovědnou ženu, oddanou matku a zdatnou političku. Nic ji však nemohlo připravit na budoucnost, neboť po dobytí Bastily se ocitla ve víru událostí, které by si nepochybně dříve ani nedokázala představit. Králova nerozhodnost přinutila Marii Antoinettu převzít aktivitu a bojovat ze všech sil za zachování monarchie. Přes veškerou snahu však zůstala v izolaci, neboť Ludvík cele rezignoval, většina stoupenců musela uprchnout do zahraničí a těm, kteří zůstali, nebylo radno věřit.

Když se k útěku konečně odhodlal i král, bylo již pozdě. Navzdory přestrojení byli členové královské rodiny rozpoznáni a potupně posláni zpět do Paříže. Boj o záchranu monarchie se začal přeměňovat na boj o holý život, ovšem brzy bylo zjevné, že i ten je předem prohraný. Marie Antoinetta stanula před poslední výzvou svého života: navzdory krutému ponižování si uchovat důstojnost a smířit se s nevyhnutelným koncem.

Andreas Červenka, PENÍZE - Nakladatelství Práh (Kniha vyjde na začátku dubna)

Jakou mají cenu?

A čemu věřit v současném světě?

Není třeba být nositelem Nobelovy ceny, abychom uhádli, jakým doporučením jsme byli během posledních dvacet let vystaveni: Akcie jdou vždycky nahoru, kup dnes a zaplať zítra, vezmi si půjčku, aby sis pár let užil. Nyní jsou tyto pověsti nahrazeny varováním: Dluhy jsou životu nebezpečné…

Andreas Červenka, nositel ocenění nejlepší švédský ekonomický novinář za rok 2013, poutavě a bez příkras popisuje nejzávažnější ekonomické prohřešky, kterých se bankéři, finanční poradci i členové vlád s rozmyslem dopouštějí. Je na nás, abychom jim na to neskočili.

Ekonomické úvahy švédského novináře můžeme považovat i za příspěvek k současné oblibě severských thrillerů. Vždyť oč napínavější je trilogie Stiega Larssona než economics noir Andrease Červenky? Investiční ranaři bez skrupulí, penzijní džihádisté či prohnaní poradci nás budou provázet většinou stránek této skvěle napsané knihy.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!