Literární novinky - Nový Jan Guillou, umrtí Alice Herzové Sommerové či Láska na třetí

Literární novinky - Nový Jan Guillou, umrtí Alice Herzové Sommerové či Láska na třetí

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Nejprodávanější švédský spisovatel Jan Guillou přichází se svým dosud největším a nejpůsobivějším projektem. Za všechna ta „nej“ hovoří fakta: první díl trilogie Velké století, román Stavitelé mostů, vyšel ve Švédsku v prvním vydání v nákladu sto tisíc výtisků a hned po vydání na podzim 2011 okupoval první místo knižního žebříčku. Doposud jsou práva na román prodána do dvanácti zemí světa a recenzenti nešetří chválou, když knihu hodnotí jako „fascinující rodinou ságu“, „to nejlepší, co Jan Guillou napsal“ či „grandiózní dobrodružný román“.

Tři bratři Lauritz, Oscar a Sverre jsou poté, co jejich otec a strýc zmizí v Severním moři, nuceni opustit malou pobřežní vesničku a vydělávat si na živobytí ve městě. Stanou se z nich učni tamějšího provazníka. Jejich řemeslné nadání vzbudí pozornost dobročinného spolku Dobrý úmysl, pod jehož záštitou mají být chlapci vzděláváni jako stavitelé mostů a železnic na univerzitě v Drážďanech. Bratři se po studiích rozdělí a každý si jde svou cestou. Lauritz se vrací do Norska a zapojuje se do stavby jedné z nejambicióznějších železnic, Oscar odchází do Německé východní Afriky a Sverre, jenž uposlechl hlas srdce, se vydává se svou láskou do Anglie.

Román Stavitelé mostů, první díl Guillouovy nejrozsáhlejší románové série Velké století, je mezikontinentálním a nadčasovým příběhem o bratrství, lásce a poslání. Jeho hrdinové musí čelit krutým vánicím v západním Norsku i vedru a zákeřným epidemiím v Německé východní Africe. Ale je to rovněž studie o lidstvu a století, které z nás udělaly ty, kým jsme.

Vydává nakladatelství Host. Kniha vychází právě nyní.

V neděli 23. února zemřela nejstarší známá přeživší holocaustu, klavíristka paní Alice Herzová Sommerová. Tato významná žena přežila věznění v koncentračním táboře Terezín a navíc se osobně zúčastnila procesu s Adolfem Eichmannem. Nacisté ji zavraždili matku, manžela i přátele, přesto dokázala žíto dlouhý život bez komplexů a depresí.

V roce 2012 vyšla u příležitosti jejích 109 narozenin kniha Století moudrosti, která mapuje její život. O předmluvu se postaral Václav Havel. Připomeňte si osudy jedné z mnoha obětí nacistického režimu. Knihu vydalo nakladatelství Jota.

Do třetice nakladatelství Fortuna Libri přichází s knihou Nicka Spaldinga s názvem Láska na třetí. Novinka prozrazuje, co se děje v pozadí rodinného štěstí… a je ještě vtipnějším pokračováním bestselleru Lásko, kde jsi?

Jen se Jamieho a Laury Newmanových zeptejte, jak se (díky poněkud lajdáckému přístupu k antikoncepci) cítí, když zplodí dítě. Pro novomanželský pár je to zjevně děsivá vyhlídka, ale pokud budou držet při sobě, bude to v pohodě, ne?

Mělo by, protože cesta od početí k prvním dětským krůčkům je poseta mnoha překážkami – ranní nevolností na veřejnosti, zřeknutím se koktejlových sedánků i prudkými změnami nálady. Život už nikdy nebude takový jako předtím. Když se k tomu přidá panovačná tchyně a příšerná porodní asistentka, můžete se dostat až na pokraj zoufalství.

Na závěr bychom Vás rádi pozvali na online rozhovor s Kateřinou Tučkovou, který proběhne ve středu 5. března od 19 hodin na facebookovém profilu nakladatelství Host.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!