Literární novinky - Nakladatelství Academia a jejich novinky

Literární novinky - Nakladatelství Academia a jejich novinky

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Nakladatelství Academia, které vydává především odborné knihy, opět přichází s velice zajímavými tituly:

Thomas Mann – O sobě

Doba Thomase Manna, zahrnující léta 1875 až 1955, vpravdě také osudová epocha německých dějin, měla jistý „odpor vůči autobiografii“ jako uzavřené knize vyprávějící o životě.Ve vyjádřeních o sobě podal výmluvné svědectví o duchovní formě života své generace. Přeložil Milan Váňa.

Edward Fenton (ed.) - Deníky Johna Deeho

Brilantní matematik, astronom, astrolog, zeměpisec, kartograf, chemik, alchymista a cestovatel, rádce Alžběty I., který shromáždil první velkolepou knihovnu na Britských ostrovech, to byl John Dee, velká postava britských i evropských dějin šestnáctého století. Dee si své deníky vedl po dlouhá desetiletí a nyní si je můžete přečíst i Vy. Přeložili Derek Paton a Marzia Paton.

Prokop Tomek - Estébáckou Prahou, Průvodce po pražských sídlech Státní bezpečnosti

Kniha seznámí čtenáře s autentickými budovami a místy, na nichž působila před rokem 1989 Státní bezpečnost a některé jiné složky represivního aparátu totalitního režimu. Zároveň přináší i širší a přehledný souhrn informací o různých složkách StB, jejich struktuře a funkcích a dodává těmto údajům nový význam a atraktivitu zasazením do rámce města změněného během uplynulých více než dvaceti let. Svým zaměřením je tento průvodce zatím unikátní

Václav Hájek z Libočan – Kronika Česká

Hájkova Kronika česká, poprvé vydaná v roce 1543, patřila až do 19.století k nejčtenějším a nejoblíbenějším česky psaným knihám, i přes tvrdou kritiku, které ji podrobil v druhé polovině 18.století historik Gelasius Dobner. Hlavně v 19.století Kronika poskytla látku mnoha novodobým českým autorům i výtvarným umělcům. Většina starých českých pověstí žije dodnes v obecném povědomí právě v podobě, kterou jim vtiskl Hájek.

Práce Jana Linky je nejúplnější edicí Hájkovy kroniky (starší edice z 1.poloviny 20.století nebyla dokončena, v roce 1981 vyšel pouze výbor). Obsahuje kompletní transkripci textu a na připojeném CD rovněž jeho transliteraci, dále rejstříky (osob a míst), diferenční slovníček, ediční poznámku a doslov Petra Voita.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout

 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!