Zdeněk Rozkopal „Mezi filmem a malbou“

Zdeněk Rozkopal „Mezi filmem a malbou“

Adresa:

Zlín, Soudní 1

Termín: 31.5.2024 25.8.2024
Vstupné:

0–70 Kč

31kvě - 25srp celý den

Žánr: výstavyvýtvarné umění


Zlínská Galerie Václava Chada ve spolupráci se Zlín Film Festivalem připravila výstavu „Mezi filmem a malbou“, která ukáže široký tvůrčí záběr scénografa, výtvarníka a režiséra Zdeňka Rozkopala. Výstava bude zahájena v pátek 31. května v 17 hodin.

Zdeněk Rozkopal svůj tvůrčí život spojil se zlínskými filmovými ateliéry – působil zde 40 let. Pracoval nejen jako filmový architekt, ale i jako výtvarník, kostýmní návrhář, autor námětu, scenárista nebo režisér. Spolupracoval s Karlem Zemanem, Hermínou Týrlovou, Josefem Pinkavou, Karlem Kachyňou, Filipem Renčem a mnoha dalšími tvůrci a je spojen s desítkami filmů a seriálů. Osudem se mu pak stal žánr filmů pro děti a mládež.

Jeho výtvarný rukopis má svůj rozpoznatelný charakter, zároveň však věrně slouží látce a jejímu pojetí a ve vrcholných případech ji obohacuje o snový poetický rozměr. Kromě filmové práce se věnoval také volné tvorbě grafické a malířské, scénografické práci pro divadlo, řezbářství, sochařství, návrhům muzejních a festivalových expozic, knižním i novinovým ilustracím.

U příležitosti výstavy a k připomenutí letošního 100. výročí od Rozkopalova narození připravil Zlín Film Festival publikaci „Skrytá tvář filmového architekta“, která bude uvedena na vernisáži.

K výstavě „Mezi filmem a malbou“ je připravený i další doprovodný program. V úterý 4. června v 16 hodin se uskuteční přednáška „Objektivem času: Umění, film a jeho historie ve Zlíně“, ve čtvrtek 22. srpna v 17 hodin proběhne dernisáž spojená s komentovanou prohlídkou s Michalem Rozkopalem a kurátorkou výstavy Miroslavou Ptáčkovou. Výstava potrvá do 25. srpna.

Zdroj fotky: Zlín Film Festival

Galerie a muzea - Zlín Akce v obci Zlín

Podobné akce

2dub - 31procelý den

, v přízemí administrativní budovy na Vodní ulici č. 1972 Výstava

29červen sobota 09:00

Ubytování v okolí akce Zdeněk Rozkopal „Mezi...

Villa MemoriesZlín (5.5 km)

Vila VyšehradLuhačovice (14.5 km)

Vila AntoanetaLuhačovice (14.5 km)